Business

Sådan sparer du 30.000 kroner om året

Kniber det med pengene? Kunne du godt bruge lidt mere luft i økonomien? Herunder leverer TV2.dk 10 råd til, hvordan du kan rydde ud i økonomiske uvaner og spare kassen hvert eneste år. Rådene er givet af forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen.

Alene summen af besparelserne i de første to råd bliver til en ferie til mere end 20.000 kroner. Dertil kommer, at man jo automatisk taber sig, hvis man lægger de usunde vaner på hylden. De vil give mere velvære og mere lyst til at gå videre til råd nummer 3.

1: Sæt madindkøbene under lup

26 procent af børnefamiliens budget til mad og drikkevarer går til usunde varer som slik, sodavand, vin og tobak! Det er i tørre tal 1.440 kroner om måneden eller 17.280 kroner på et år. Heraf udgør slik og sodavand alene 660 kroner hver måned.Besparelse: 17.280 kroner

Ser man på den uddannelsessøgende er det 32 procent af mad og drikke-kontoen, der går til det usunde eller 6.460 kr. om året eller næsten 540 kroner hver måned, viser Danmarsk Statistik, som Nordea har analyseret for TV2.dk.Besparelse: 6.460 kroner

2: Pas på cafe latte effekten

Hvor bliver pengene af? Har du en tyv i tegnebogen? Nej, men den daglige kaffe på vej til eller fra jobbet kan godt løbe op i 500 kroner hver måned eller 6.000 kroner på et år. Det svarer til forlænget weekend-storbyferie. Og hvad vil du så helst?Årlig besparelse: 6.000 kroner

3: Bag dit eget brød og dine kager

Børnefamilien bruger 465 kroner hver måned på brød og kager og på et år løbet det op i 5.600 kroner Hjemmebagte boller med gods i koster cirka 1 krone per styk. Prisen for et hjemmebagt brød ligger mellem 10 - 20 kroner. Konsekvent hjemmebag kan halvere brødudgiften.Besparelse: 2.800 kroner

4: Pump cyklen og spænd løbeskoene

Motion er sundt, men vi vælger ofte den dyre løsning. Danskernes folkesport er at tage bilen ned til fitness centret og elevatoren op til træningslokalet. Et fitness abonnement til 300 kroner hver måned er 3.600 kroner om året, som kan spares ved at man udskifter med billig motion cykler så ofte man kan, løber nogle gange om ugen, bruger trappen i stedet for elevatoren osv.Besparelse: 3.600 kroner

5: Drop Lotto

Spillelidenskab koster børnefamilien 1.800 kroner hvert år eller 150 kroner hver måned. Pengene går til lotto, tipning, banko, spilleautomater og lignende, men sandsynligheden for at netop du vinder er forsvindende lille.Besparelse: 1.800 kroner

6: Køb på udsalg

Der er næsten udsalg hele året. Kan man vente med "det nyeste nye", så er tøjet ofte sat ned med 50 procent, når sæsonen lakker mod enden. Særligt med børnetøj kan man med fordel tænke fremad og købe "næste års" garderobe, når der er udsalg. Så ligger flyverdragten eller sommerkjolen allerede klar i skabet i god tid og til halv pris.

Køb brugt

Brugt hedder "vintage" nu om dage. Man kan finde mange gode og billige ting på nettet, hvor sælgerne er andre forbrugere, der ikke længere har brug for eller plads til alt fra biler til børnetøj.

Spar på energien

Energipriserne er kommet for at stige! Gør tørretumbleren arbejdsløs. Tør i stedet tøjet på tørresnoren. Sådan kan du spare du 1.000 - 2.000 kroner om året.

Sænk temperaturen fra 21 til 20 grader og spar 5 procent på din varmeregning. Tø frostvarer op ved at lægge dem i køleskabet.

Når du skifter hårde hvidevarer ud, så skift altid til mere energirigtige modeller.

Giv dine lån et eftersyn

Har du gæld? Så tjek din gæld sammen med en professionel. Betaler du af i den rette rækkefølge? Er dine lån optimale? Der kan være mange penge at spare. Sørg generelt for, at du betaler af på de lån, der har den dyreste rente.

Fast food økonomi

Gider du ikke lave aftensmad? Når børnefamilien bruger 16.400 kroner om året på restaurant m.m., dækker det sjældent over dyre gourmetoplevelser. Som oftest er det fast food-middage eller take away af tilsvarende kvalitet, pengene går til. Vælg i stedet den hjemmelavede hurtig-mad eller tilsvarende købt i supermarkedet. Det kan decimere budgettet.

De mange sparetips er udarbejdet efter interview med forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen.