Professor: Dong hænger forsvarsløs Eldrup ud

Pressens spekulationer om fyringen af Dong- chefen Anders Eldrup har presset bestyrelsen, mener professor.

Sagen om fyringen af topchef i Dong Energy, Anders Eldrup, har fået et usædvanligt forløb, mener Anders Drejer, der er professor i ledelse ved Aalborg Universitet.

"Den er relativ usædvanlig, fordi bestyrelsen nu hænger Anders Eldrup ud, uden at han tilsyneladende har haft mulighed for at forsvare sig," siger Anders Drejer.

"Det normale er, at man melder ud, at bestyrelsen og direktøren er blevet enige om en fratrædelsen. Det var også det, man først gjorde her, men det ser ud til, at spekulationerne i pressen er blevet så stærke, at bestyrelsen har følt sig presset til at melde mere detaljeret ud," siger Anders Drejer.

Mandagens fyring af Anders Eldrup falder sammen med, at statsrevisorerne har varslet en undersøgelse af mistanke om pengefrås i Dong Energy.

Og fyringen af Eldrup har også noget med penge at gøre.

I en meddelelse, som bestyrelsen udsendte natten til onsdag, fremgår det, at bestyrelsen har mistet tilliden til Eldrup, fordi "Anders Eldrup har godkendt nogle usædvanlige ansættelsesforhold for enkelte medarbejdere".

Dongs bestyrelse har nu igangsat en ekstern advokatundersøgelse, "for at afdække sagens fulde omfang".

"Bestyrelsen ved reelt ikke, hvor mange forhold, der er tale om. Det ville have været mere naturligt, hvis at man havde undersøgt forholdene først. Men det behøver ikke ændrer på det forhold, at bestyrelsen har mistet tilliden til Eldrup," siger Anders Drejer.

Hele sagen kan ifølge Anders Drejer føre til en tiltrængt debat om, hvordan statslige selskaber skal ledes.

"Hvis det viser sig, at der er mange forhold - flere end 10 - hvor Anders Eldrup har givet meget store lønninger, så får vi et billede af en direktør, som måske har misbrugt sin magt.

"Hvis der ikke er ret mange, så kan Eldrup sikkert komme ud af det med æren i behold, og så får vi formentlig en vigtig og nødvendig debat om statslige virksomheder og deres bestyrelser, og hvordan man bedst driver en statsvirksomhed. Det tror jeg, det ender med," siger Anders Drejer til Ritzau.