Eldrup advaret mod høje lønninger

Anders Eldrup, den nu fyrede direktør for energikoncernen Dong Energy, blev ifølge Politiken allerede sidste år rådet fra at belønne udvalgte medarbejdere med uhyrlige milliongager og lukrative fratrædelsesordninger.

Men den daværende topchef valgte at overhøre advarslen fra en af sine ledende ansatte, og forholdene fik lov til at fortsætte, fortæller centrale kilder til Politiken.

"Organisationen har forsøgt at gøre Eldrup opmærksom på problemet. Men de kunne ikke råbe ham op," siger en kilde til Politiken og oplyser, at advarslen kom sidste år.

Ingenting at gøre

Først i sidste uge blev bestyrelsesformand Fritz Schur efter eget udsagn orienteret om forholdene via en anonym henvendelse fra en medarbejder, hvorefter bestyrelsen fredag blev enig om, at samarbejdet med Eldrup måtte ophøre straks, skriver avisen.

Men den nu fyrede topchef blev altså for flere måneder siden forgæves opfordret af en medarbejder til at gøre op med aflønningsforholdene, der er faldet andre ansatte "stærkt for brystet":

"Der var ingenting at gøre, selv om advarslen vel at mærke ikke kom fra kontorassistent Jensen," siger Politikens kilde med henvisning til, at det var en højt placeret ansat, der advarede direktøren.

"De har ikke kunnet trænge igennem. Og hvis man sidder centralt i Dong og ikke kan trænge igennem til direktøren om vanvittige uregelmæssigheder, så går man til sidst videre til bestyrelsen," siger kilden, hvis udlægning af sagen bekræftes af en anden person med stort kendskab til forløbet.

Bør reagere straks

Anders Eldrup har ikke selv ønsket at udtale sig, og formand Fritz Schur siger, at han "ikke i detaljer ved, hvornår Eldrup blev advaret første gang".

Advarslen til Anders Eldrup styrker bestemt ikke eksdirektørens sag, mener professor i selskabsledelse ved Aalborg Universitet, Anders Drejer.

"Det her er ikke godt for Eldrup. Når en højt placeret medarbejder giver ham en advarsel om disse forhold, så bør han reagere straks og orientere bestyrelsesformanden om de pågældende forhold. Det er det eneste rigtige at gøre i den situation," siger Anders Drejer til Politiken.