Business

Det kan der ske med Alm. Brand Bank

Alm. Brand Bank er muligvis på vej mod opløsning, og det kan betyde flere ting for bankens kunder og for Alm. Brand-koncernen

Som vi har berettet om før, så spår mange, at fremtiden for Alm. Brand Bank er usikker.

Selskabet, der er et datterselskab under Alm. Brand A/S Koncernen, havde i 2011 et underskud før skat på 1.154 mio.kr. og et underskud på 869 mio.kr. i 2010.

Det viser bankens seneste årsregnskab.

Bankanalytiker Bjarne Jensen fortæller til tv2.dk, at det er meget usikkert, om Alm. Brand eller en anden virksomhed kunne tænke sig at forsøge at videreføre en bankdrift, der tyder på at være usund.

"Det er spørgsmålet, om der er nogen, som vil drive forretningen videre, eller om Finansiel Stabilitet overtager det hele. Hvis de nordmænd der har været på tale viser interesse, så er det nok for at få en fod ind på det danske marked for forsikringer, ikke for at drive bank," fortæller Bjarne Jensen.

Måske det billigste

Alm. Brand Banks udlån er reduceret med 2,3 mia.kr. i løbet af 2011, hvoraf 1,0 mia.kr. relaterer sig til tab og nedskrivninger.

Ifølge bankens årsregnskab, så tegner udlån til landbruget og til erhverv sig for hhv. 20,3% og 16% af nedskrivningerne, mens der også har været mindre nedskrivninger for pantebrevsforsikringer, bilfinansiering og private lån.

Ifølge Bjarne Jensen kan det i en sådan situation både være svært at finde købere til banken, og at finde nye banker for bankens kunder.

"Det kan meget vel ende med under alle omstændigheder, at Finansiel Stabilitet overtager alle de usunde dele af forretningen, fordi det ender med at være den billigste løsning, selvom det jo ikke som sådan er billigt for aktionærerne," siger Bjarne Jensen, og fortsætter:

"Måske også den bedste løsning for kunderne, da Finansiel Stabilitet er en statsvirksomhed, der ikke må konkurrere med det frie marked, og som derfor vil have rentesatser, der sigter mod et gennemsnit på markedet - hvilket nok ville være bedre end i dag. Og det er heller ikke sjovt at være kunde i en bank med så dårligt et regnskab, at den er fuldstændig handlingslammet."