Business

Så dyrt er det at skylde penge til Skat

Fredag åbnede SKAT for, at man kunne se sin årsopgørelse for 2011, og dermed også, om man skal betale restskat. Det kan typisk godt betale sig at se at få det gjort i en fart. I tabellen nederst kan du se, hvad det koster at skylde penge til Skat, alt efter, hvor meget man skylder og hvornår man betaler sin restskat.

Hvis du på mandag finder ud af, at du skylder penge i Skat, er det en god ide at få skatten betalt i en fart. Du betaler nemlig dyre renter for at skylde penge til Skat.

Renten svarer til, at hvis man skylder 40.000 og først betaler dem 1. juli, kommer der en regning på 680 kroner oveni, viser beregninger som Danske Bank har foretaget for TV2.dk.

Skylder man derimod 10.000 kroner, som man betaler den 1. juli, så koster det 170 kroner i renter til SKAT.

"Tidligere kunne man spekulere lidt i at skylde SKAT penge. Så længe det højst var 40.000 kroner, og man betalte inden 1. juli, var det rentefrit - altså et gratis lån i et halvt år. Men med skattereformen i 2010 er det slut. Der skal betales renter af pengene for hver dag, der går efter nytårsaften, hvor man ikke har betalt pengene," siger privatøkonom i Danske Bank, Las Olsen.

Svarer til bankrente på 5,1 procent

For restskatten for 2011 er renten 4,3 procent. Men modsat de fleste andre renter, kan denne ikke trækkes fra i skat. Det betyder, at den svarer til en bankrente på 5,1 procent. Det kan altså kun betale sig at skylde penge til SKAT, hvis alternativet er at låne til mere end 5,1 procent i banken eller et andet sted.

Hvis man omvendt skal have penge tilbage i skater renten 0,5 procent, som dog også er skattefri, og som derfor svarer til en bankrente på 0,8 procent. Der er altså ingen større fidus i at have penge til gode hos SKAT heller.

Dyrt at udskyde betalingen

Endnu dyrere bliver det, hvis man skylder i skat, og ikke betaler inden 1. juli. Så bliver pengene nemlig enten opkrævet i løbet af andet halvår eller lagt oven i skatten for året efter - i begge tilfælde med et tillæg, der denne gang er på 5,4 procent. De 5,4 procent kan heller ikke trækkes fra i skat, og svarer i den forstand til en almindelig rente på 8,1 procent.

Se prisen for at låne af SKAT her

I tabellen herunder kan du se, hvad det koster at skylde penge til SKAT alt efter, hvor meget du skylder og hvornår du betaler:

-