Business

Her har boligkrisen ramt hårdest

Boligejerne kunne i efteråret 2006 fejre deres handler til lyden af springende champagnepropper.

Men her fem år senere er de gyldne dråber udskiftet med en flaske Fernet Branca og en nævefuld panodiler.

Ifølge en ny undersøgelse fra boligsiden Boliga er kvadratmeterpriserne på solgte boliger styrtdykket i visse områder af landet fra 4. kvartal 2006 til 4. kvartal 2011, og især én by skiller sig ud i analysen.

Særlig slemt på Als

I Nordborg på Als, hvor industrikæmpen Danfoss gennemførte en større fyringsrunde i 2009, er prisen for én kvadratmeter villa faldet med 52,9 procent i perioden, mens hussælgerne i sjællandske Sorø og Greve syd for København har måttet se deres kvadratmeterpriser falde henholdsvis 43,5 og 41,8 procent.

Samlet set har sælgerne i 83 af de 91 postnumre, der indgår i undersøgelsen af villamarkedet, oplevet prisfald fra 2006 til 2011.

København og Aarhus også ramt

Landets to største byer har også mærket krisen på villamarkedet.

I København S er huspriserne faldet 26,6 procent, mens sælgerne i Aarhus V i dag får ca. 10 procent mindre i snit for parcelhusene end i slutningen af 2006.

Til gengæld kan sælgerne i Bramming ved Esbjerg, Aabenraa i Sønderjylland og Fjerritslev ved Limfjorden glæde sig over de største stigninger i kvadratmeterpriserne på landsplan med lige over 19 procent i alle tre tilfælde.

Halvering af prisen

På markedet for ejerlejligheder er det den nordsjællandske kystby Helsingør, der har været hårdest ramt.

Helsingoranere, der fik solgt i efteråret 2011, fik ifølge Boliga halvt så meget pr. kvadratmeter i forhold til efteråret 2006, mens sælgerne i Søborg nord for hovedstaden, Taastrup og København NV har fået barberet mellem 44 og 46 procent af kvadratmeterpriserne.

Den mindste forskel finder man i Aalborg, hvor priserne er faldet 16,8 procent.

Note: Undersøgelsen viser forskellen på kvadratmeterpriserne på solgte villa/rækkehuse og ejerlejligheder i henholdsvis 4. kvartal 2006 og 4. kvartal 2011. Kun postnumre med minimum 20 salg i begge kvartaler er taget med i undersøgelsen. Der er korrigeret for inflation.