Derfor skal du IKKE købe Facebook-aktier

Facebook er på vej på børsen i USA, og en række medier og eksperter har allerede udråbt internetgiganten som potentiel "folkeaktie".

Men herhjemme advarer både Nordea og Danske Bank almindelige mennesker mod at kaste sig glubsk over Facebook-aktien, hvis den ellers bliver mulig at købe.

Det er en superspændende, men også en superdyr aktie

Anders Nellemose, chefstrateg

"Det er en superspændende, men også en superdyr aktie," siger Danske Banks chefstrateg, Anders Nellemose til tv2.dk.

"Med en pris på 75-100 mia. dollar, som der er lagt op til, og en indtjening på 1 mia. dollar om året, skal man virkelig have tillid til, at Mark Zuckerberg kan få indtjeningen til at eksplodere," advarer han.

Langt dyrere end Apple

Prisskiltet på Facebook betyder, at den såkaldte P/E-værdi - dvs. forskellen mellem Facebooks markedspris og indtjening, bliver 75-100 at dømme efter de foreløbige oplysninger.

Til sammenligning har Apple en P/E på 13, mens gennemsnittet ligger omkring 16,5 på det store amerikanske indeks S&P 500, fortæller Anders Nellemose.

Man skal virkelig have tillid til, at Mark Zuckerberg kan få indtjeningen til at eksplodere

Anders Nellemose, chefstrateg

"Det betyder, at Facebook skal fem-syvdoble indtjeningen for at komme på niveau med gennemsnittet," forklarer han.

Svært at tjene på brugere

Og det kan blive svært, vurderer seniorstrateg i Nordea, Henrik Drusebjerg.

"Det kræver, at Facebook formår at skabe indtægter fra de mange brugere, de har, fx via abonnementsbetaling, så det ikke bare er annoncekroner, de tjener på," siger han.

Det kan godt gå blive svært, fordi folk er vant til, at alting er gratis på nettet

Henrik Drusebjerg, seniorstrateg

"Det kan godt gå blive svært, fordi folk er vant til, at alting er gratis på nettet," forklarer Drusebjerg.

Her er fem grunde til, at du ikke skal købe Facebook-aktier:

Prisen: Med et formodet prisskilt på 75-100 mia. dollar kommer investorerne til at betale dyrt for de 1 mia. dollar, Facebook tjener om året. Man skal derfor have stor tillid til, at Mark Zuckerberg og Facebook formår at øge indtjeningen markant, hvis man vil tjene penge på Facebook-aktien.Hypen: Facebooks voldsomme popularitet og brugerloyalitet er både en styrke og en svaghed. En styrke, fordi der er et stort potentiale for brugerbetaling, men en svaghed, fordi populariteten øger risikoen for, at aktierne bliver købt med hjertet i stedet for hjernen. Mark Zuckerberg: Den 27-årige Facebook-stifter vil fortsat sidde tungt på aktiemajoriteten, selv om selskabet går på børsen. Andre aktionærer vil derfor ikke få megen indflydelse. Samtidig er Zuckerberg en nøgleperson for Facebook på samme måde som Steve Jobs var for Apple. Skulle han forlade Facebook af den ene eller anden grund, kan det få stor betydning for aktiekursen. Brugerflugt: Facebook har over 800 mio. brugere verden over og de store spørgsmål er selvfølgelig, om Facebook har toppet, og om det i længden er muligt at blive større eller bare fastholde den nuværende brugerskare.Konkurrenterne: Facebook udkonkurrerede MySpace og andre lovende sociale medier, men det er langt fra givet, at Facebooks succes varer evigt. Twitter og Google+ er nogle af de største udfordrere i dag, men når Facebook på otte år kunne gå fra ingenting til positionen i dag, er det ikke umuligt, at andre kan gøre det samme, eller i hvert spise en del af Facebooks kage.