Zuckerberg bliver multimilliardær

Facebooks kommende børsnotering vil gøre selskabets stifter og administrerende direktør, Mark Zuckerberg, styrtende rig.

Ifølge Wall Street Journal kan salget af aktier sikre Zuckerberg en formue på i bedste fald 28 milliarder dollar.

Onsdag indleverede Facebook de nødvendige papirer til det amerikanske børstilsyn, der skal godkende børsnoteringen.

Ifølge dokumenterne er Zuckerberg Facebooks største aktionær med en ejerandel på 28,2 procent. Børseksperter anslår, at Facebook kan opnå en markedsværdi på op til 100 milliarder dollar, og dermed vil Zuckerbergs aktier have en værdi på 28 milliarder dollar.

Ved siden af McDonalds

En børsværdi på 100 milliarder dollar vil bringe Facebook op på niveau med burgerkæden McDonald's. Google, der i lighed med Facebook også baserer sin forretning på indtægter fra reklamer, har en værdi på 189 milliarder dollar.

Apple, verdens i øjeblikket mest værdifulde selskab, har til sammenligning en markedsværdi på 426 milliarder dollar.

Det, der oprindeligt begyndte som Mark Zuckerbergs digitale version af de studerendes "blå bog" på Harvard University, har siden etableringen i 2004 udviklet sig til et socialt netværk med medlemmer over hele kloden.

Tjener godt pĂĄ reklamer

Og Facebook tjener rigtig godt på salget af bannerreklamer samt salg af applikationer og spil. Ifølge børspapirerne steg nettooverskuddet i 2011 til 1 mia. dollar fra 606 mio. dollar i 2010 og 229 mio. dollar i 2009.

Omsætningen er siden 2009 cirka femdoblet til 3,7 mia. dollar i 2011, mens antallet af brugere af tjenesten i 2011 nåede op på 845 millioner.

Med børsnoteringen bliver Facebook et af de mest værdifulde internetselskaber på Wall Street.