Business

Novozymes vil lave tang til biobenzin

Enzymvirksomheden Novozymes går sammen med indiske Sea6 Energy for at udvikle enzymteknologi, der kan fremstille ætanol, kemikalier og protein fra havtang.

I samarbejdet vil parterne udnytte enzymer til at omdanne tangbaserede kulhydrater til sukker, som så kan dyrkes til at fremstille brændstofætanol. Desuden håber man at kunne udvikle fine kemikalier, næringsprotein samt gødning til planter.

"Tang er en naturlig tilføjelse til vores arbejde med at omdanne andre typer af biomasse til bioætanol," siger Per Falholt, viceadm. direktør og forskningsdirektør hos Novozymes.

Novozymes står for arbejdet med enzymerne i processen, mens Sea6 Energy bidrager med teknologi til at opdyrke tang på havet.

Mere end halvdelen af tørstof i tang er sukker, og der er derfor tale om et stort potentiale, understreger Per Falholt.

Tang er en af de hurtigst voksende planter. Det kræver ikke overvanding eller gødning og optager ikke vigtig landjord. Dyrkning af tang er en gammel tradition, hvor man benytter lange reb og bambusflåder.

Planten kan fremdyrkes mange steder, men det varme hav, megen solskin og muligheden for at høste flere gange om året gør havet omkring Indien særligt velegnet.