Krisen kan give markant dyrere rejser

Et stort fald i euro- og kronekursen kan betyde en kæmpe stigning i prisen på ferierejser

Eurokursen har fået et ordentligt nøk nedad pga. gældskrisen og de europæiske lederes manglende planer for en løsning på den - og når den falder, falder kronen med.

Den europæiske gældskrise kan derfor betyde, at euro-kursen falder så meget, at den kommer til at koste det samme som en dollar.

Dermed vil en amerikansk dollar koste 7,45 danske kroner. Og det er ikke godt nyt for rejsebranchen. Det skriver Berlingske Tidende.

Flybilletter bliver dyrere

Lars Thykier, adm. direktør i Dansk Rejsebureau Forening, frygter, at de faldende europæiske valutakurser kommer til at betyde en enorm prisstigning for flybilletter og ferierejser til lande, som har en valuta, der følger dollaren.

"Når dollarkursen stiger, så stiger oliepriserne og dermed benzinpriserne på fly. Det betyder, at flybilletterne kan blive dyrere. Samtidig bliver det dyrere for danskerne at tage på ferie i USA og lande, hvis valuta følge dollaren. Det lægger selvfølgelig en dæmper på efterspørgslen på rejser til de lande," siger Lars Thykier.

Antallet af ferierejser til USA har før faldet med op til 20%, når dollarkursen stiger til over 6 kroner. 7,45 kroner for en dollar vil derfor ramme efterspørgslen hårdt.

Måske godt for dansk turisme

En høj dollarkurs er dog ikke nødvendigvis skidt for hele rejsebranchen. Den betyder nemlig også, at det bliver billigere for amerikanske turister at besøge Danmark.

Og dette kan ifølge Mette Dahl-Jensen, kommunikationschef i Visit Denmark, betyde en stigning i antallet af amerikanske turister.

"Det er ikke en dominerende faktor, men det er klart, at det har en betydning i forhold til, hvor mange amerikanere, der køber ferier til Europa. En høj dollarkurs giver en positiv effekt, men vi forventer ikke et boom af amerikanske turister," siger Mette Dahl-Jensen til Berlinske Tidende.