Business

Pyt med banken - lån fra mand til mand

Nye lånetjenester med udlån fra person til person vinder frem på nettet - og kan måske sætte banker ud på et sidespor.

Sæt penge i banken til nul procent i rente. Eller lån dem ud til andre - og få en god, solid rente. Det er lokkemaden, der snart skal få også danskere til at lægge nogle af deres sparepenge ind i "sociale udlån" via nettet.

Her kan låntager og långiver let bringes sammen. Skal man låne, kan renten komme under for eksempel de ret dyre forbrugslån. Udlåner får sine penge delt ud på mange, så risikoen for tab sættes ned.

I USA og flere europæiske lande har man allerede større tjenester af den type. I Danmark er de sociale udlån ikke slået an endnu. I december vil det svensk-norske selskab Trustbuddy dog gøre sin entré herhjemme.

"Vi vil starte stille og roligt for først at få en fornemmelse af, hvordan danskerne reagerer," siger Jens B. Glasø, direktør i Trustbuddy.

Her vil man satse på lån, der giver udlånerne 12 procent i rente og pengene tilbage efter 30 dage.

Trods optimisme hos Trustbuddy kan de og lignende tjenester få det svært i Danmark. Det vurderer John Norden, partner i MyBanker, der holder øje med bankområdet.

Han påpeger, at en god kreditvurdering bygges op på baggrund af lang erfaring.

"Inden man får det gjort, risikerer en sådan tjeneste, at pengene er gået tabt," siger John Norden.

Andre ser helt anderledes på mulighederne for udlån via P2P, person-til-person.

"Hvis jeg var bank, ville jeg kigge mig rigtig godt over skuldrene," lyder det fra Tim Vang, der selv driver en P2P-tjeneste rettet mod Afrika.

Han mener, at området præges af stor innovation og høj hastighed - ikke fra bankerne, men fra "garagevirksomheder".

"Man kan forbinde mennesker på en måde, som de har lyst til, i stedet for at de bliver pakket ind i bankprodukter," siger Tim Vang.