Sådan lærer du dine børn om penge

Hvordan får man lært børnene, at man ikke kan købe nye penge i supermarkedet? Hvornår er det tid til den første sparegris? Få økonomieksperternes gode råd om børn og penge.

"Vi køber da bare en ny, mor!" Sådan lyder den logiske kommentar fra børnene ofte, hvis Barbiedukken mister en arm eller Nintendoen går i stykker. Det fortærskede udtryk om, at penge ikke vokser på træerne, stammer måske nok fra 1980'erne og kartoffelkuren, men ikke desto mindre er det det samme budskab, de fleste forældre ønsker at lære deres børn.

Skolealder

Og børnene kan allerede fra femårs alderen få en sparegris og spare op.

"Du kan motivere dem til at spare ved at give dem en bonus, når de har sparet x antal kroner op," forklarer forbrugerøkonom fra Nordea, Ann Lehmann Erichsen, der stiller visse krav til forældrene.

"Du er dine egne børns rollemodel nr. 1. Så start med dig selv," råder hun.

Hun mener også det er vigtigt, at man ikke betaler alt for dem, for så lærer de ikke, hvad tingene koster.

Mange undersøgelser viser, at de børn som har et fritidsjob og går i skole, klarer sig gennemsnitlig bedre end de børn, som alene går i skole

Susannne Arvad, uvildig privatøkonomisk rådgiver

Kørekørt til egen økonomi

"Når de bliver 18 år, får de jo kørekort til egen økonomi så at sige. De bliver myndige og kan låne penge og stifte gæld. Så de skal helst lære en hel masse om gode og dårlige vaner, om prioritering, budget etc. inden, de blive gamle nok til at kunne "dumme sig". Og man er jo ikke født med viden om økonomi. Det skal læres, lige som alt muligt andet," påpeger Ann Lehmann Erichsen.

Susanne Arvad rådgiver privatpersoner om økonomi. Hun fastslår også vigtigheden af, at forældre forklarer deres børn om pengesager. Det kan være alt fra moms og skat, om forskellen på kredit- og hævekort, forsikringer til hvordan man lægger et budget.

Få hjælp til at forklare

Hvis du selv har svært ved at forstå økonomi, bør du ifølge Susanne Arvad alliere dig med nogen, der har forstand på det.

6 gode råd om økonomi til forældrene

  1. Giv lommepenge og ansvar i stedet for at betale alt for dine børn og unge - det skal tilpasses deres alderstrin
  2. Få de unge (ikke børnene) til at lægge et budget fra ca. 14 år. Planlægning og prioritering skal læres i praksis. I takt med at de bliver ældre skal de efterhånden lære at administrere sig selv
  3. Stil krav om, at der skal spares op
  4. Motiver dine børn. Lav 50/50 aftaler på fx mobilforbrug og opsparing. Det motiverer de unge
  5. Tal om kortsikkerhed og netbank
  6. Tal med dine børn/unge om økonomi i hverdagen. De vil helst høre om dette emne hjemme! Det skal være emner, de kan forholde sig til. Hvis de spørger mere end Spørge Jørgen, så find et ordentligt svar til dem.Kilde: Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom, Nordea

Hun råder til, at man omkring 8-10 års alderen starter med at give børnene arbejdsopgaver i hjemmet. Nogle bør give lommepenge, og andre bør de lave uden nogen økonomisk gevinst.

"Det er vigtigt, at børnene lærer, at frivilligt arbejde er nødvendigt, men det er også vigtigt, at de forholdsvis tidligt lærer, at arbejde er sundt, og at de lærer at modtage penge, spare op, og senere forbruge," siger hun.

Teenagejob

Når børnene bliver 13-14 år så kan man hjælpe børnene til at få et fritidsjob udenfor hjemmet.

"Mange undersøgelser viser, at de børn som har et fritidsjob og går i skole, klarer sig gennemsnitlig bedre end de børn, som alene går i skole," siger Susanne Arvad.

En anden god måde at få dem til at tænke over pengenes værdi er, ifølge Susanne Arvad, at give dem et beløb, de kan handle aftensmad for, så de kan tilberede et godt og sundt måltid til familien. Bruger de mindre end du har valgt at give dem med, så lad dem beholde pengene til deres opsparing.

"Det kan godt være at de første gang kommer hjem med en pose pasta og ketchup, men så må man tage en snak med dem om, hvad et sundt og godt måltid, som minimum skal indeholde, så de kan blive bedre næste gang," siger hun.

Når børnene fylder 18 år og fortsat er hjemmeboende, så bør de ifølge den privatøkonomiske rådgiver bidrage økonomisk til husholdningen.

"Nogle vælger, at det beløb de betaler, indgår i husholdningen og andre vælger at ligge pengene til side til barnet flytter hjemmefra, således at de får en ekstra økonomisk starthjælp."

Bankdamen tjener penge

Sidst men ikke mindst så sørg for, at de for holdt et møde med deres personlige bankrådgiver, når de bliver myndige. Det er sundt for dem at få råd og vejledning af en tredje person.

Men husk også at lære dem, at bankdamen er ansat i banken, og har til opgave at tjene penge til arbejdsgiveren

Susanne Arvad, uvildig privatøkonomisk rådgiver

"Men husk også at lære dem, at bankdamen er ansat i banken, og har til opgave at tjene penge til arbejdsgiveren."