Business

Spar penge: Her bør du starte

Hvor skal man starte, hvis privatøkonomien er presset, og man gerne vil skære, hvor det batter mest?

I samarbejde med tv2.dk giver økonomisk rådgiver René Juul fra rådgivningsfirmaet Kavaleriet dig her seks bud på, hvor der er flest penge at hente i din privatøkonomi.

Læg budget

Et budget giver ikke i sig selv en bedre privatøkonomi, men det giver dig et bedre overblik over, hvad pengene bruges til, understreger René Juul.

Spar på bilen og transporten

Bilen er noget, der belaster de fleste privatbudgetter ganske meget. Hvor meget batter det at spare lidt penge på tilbudsvarer i supermarkeder, hvis bilen koster flere tusinde kroner om måneden i renter, afdrag, forsikringer og løbende afgifter? Biler med lavt brændstofforbrug og lavbudget-biler er et af de steder, hvor der oftest er flest penge at hente.

Nedbring din gæld

Har man store lån og stor opsparing på samme tid, er dette ofte en uheldig kombination. Lånene er en del dyrere end indlånene i bankerne, og frem for at anbringe opsparingerne i obligationer eller aktier og dermed sætte opsparingen på risiko, så kan nedbringelse af lån betragtes som en sikker investering, påpeger René Juul.

Har du det rigtige boliglån?

Der kan være mange penge at spare ved aktiv gældspleje. Hvis dit fastrentelån er optaget under andre renteniveauer end det aktuelt gældende, så kan der være mange penge at hente ved lånekonvertering. Bemærk dog at kun en konvertering til et fastrentelån er risikofrit. Vælger man at konvertere fra fastrentelån til et variabelt forrentet lån, påtager man sig samtidig en væsentlig risiko for at ydelsen på et senere tidspunkt stiger.

Saml dine lån

Særligt i forbindelse med lånekonverteringer kan det ofte betale sig at justere hovedstolen, således at man samtidigt kan indfri øvrige lån, vurderer René Juul. De billigste lån er normalt realkreditlån, og derfor er det ofte fornuftigt at samle sin gæld under denne lånetype.

Er du fleksibel med ferieplanerne?

Ferierejser er dyrest, når man er ufleksibel eller hvis man bestiller i god tid. Er man derimod fleksibel med hensyn til destinationen, så er der ofte tusindvis af kroner at spare for en familie. Drop i øvrigt at købe dyre, ekstra rejse- og afbestillingsforsikringer hos rejseselskaberne, men sørg for at være dækket i tilfælde af hospitalsophold i udlandet og hjemtransport.

Tjek dine forsikringer

Forsikringer mod småskader er ofte alt for dyre. Enhver bør forsikre sig imod ildebrand og indenfor områder hvor man kan pådrage sig et meget stort erstatningsansvar. Men forsikringer imod tab af meget begrænsede beløb er næsten altid købt for dyrt, mener René Juul.