Business

Hver tiende har ikke råd til nyt køleskab

Det kan give lommesmerter for de fleste, hvis bilen skal akut på værksted, hvis køleskabet bryder sammen eller hvis forsikringen ikke dækker tandlægeregningen, når du flækker en fortand.

Alligevel er der mange danskere, der ikke sørger for at lægge penge til side til uforudsete udgifter. Det viser en ny undersøgelse, Megafon har lavet for tv2.dk.

I undersøgelsen, der bygger på 1.123 svar, oplyser hver tredje, at de har under 10.000 kroner lagt til side til uforudsete udgifter. Hver fjerde har under 5.000 kroner lagt til side og hver tiende har slet ingen økonomisk reserve i tilfælde af ubehagelige overraskelser.

"Tallene afspejler en helt urealistisk forventning til uforudsete udgifter. En tommelfingerregel siger, at man skal lægge mellem 10 og 15 pct. af det rådighedsbeløb, der er tilbage efter betaling af faste udgifter, til side til uforudsete udgifter," siger privatøkonomisk ekspert Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg, der rådgiver private om deres økonomi.

Han oplever i lighed med undersøgelsen, at mange glemmer at opbygge en økonomisk reserve, der kan bruges akut i tilfælde af større, uventede regninger.

Uventede udgifter kan hurtigt løbe op

Også ekspert i forbrugeradfærd og lektor på CBS, Marcus Schmidt, betegner det som et problem, at danskerne undlader at opbygge en økonomisk buffer.

Uventede udgifter kan hurtigt løbe op, og selv 10.000 kroner er ikke meget at have i reserve

Marcus Schmidt, lektor CBS

"Enhver kan få et skattesmæk eller stå i en situation, hvor man ikke er forsikret. Senest har vi set folk komme i klemme på grund af vandskader efter skybruddene i sommer. I sådanne tilfælde er det skidt ikke at have lagt noget til side," siger han til tv2.dk.

"Uventede udgifter kan hurtigt løbe op, og selv 10.000 kroner er ikke meget at have i reserve," vurderer Marcus Schmidt.

Forbrug æder reserven

I Finanshuset i Fredensborg oplever Kim Valentin desuden ofte, at folk tænker for kortsigtet, når de lægger penge til side.

I stedet for at akkumulere de tilsidesatte penge og spare op over en årrække, så man kan modstå større økonomiske udfordringer, vælger en del at bruge af bufferen.

"Det nytter ikke noget at bruge disse penge på en ferie eller andet forbrug, som mange gør, hvis man undgår uforudsete udgifter ét år. Så kommer de uforudsete udgifter bare dobbelt året efter. Man kan ikke blive ved med at være heldig," siger Kim Valentin til tv2.dk.

Har du lagt penge til side til uforudsete udgifter? Læs guiden "Sådan opbygger du en opsparing", hvis du vil vide mere om at undgå ubehagelige overraskelser for pengepungen.