Business

Hver fjerde har ofte overtræk

De fleste ved, at der skal sættes tæring efter næring for at holde økonomien sund, men mange danskere har svært ved at leve op til de gode intentioner.

I en ny undersøgelse, Megafon har lavet for tv2.dk blandt 1.123 danskere, oplyser hver fjerde, at de har overtræk på deres primære konto mindst én gang hvert halve år. Næsten hver tiende har endda overtræk på kontoen mindst én gang om måneden.

Det er et problem, hvis det bliver en dårlig vane at bruge mere, end man tjener

Tina Obel Lope, Danske Banks chef for samfundsansvar

"Isoleret set er det ikke noget problem, at man har overtræk på kontoen en gang i mellem, men det er et problem, hvis det bliver en dårlig vane at bruge mere, end man tjener," siger Danske Banks chef for samfundsansvar, Tina Obel Lope til tv2.dk.

Minus på kontoen gør ifølge hende folk sårbare overfor uforudsete udgifter, ligesom overtræk koster dyre renter.

Især unge har overtræk

Ifølge Megafon-undersøgelsen er det især unge mellem 18 og 29 år, der overtrækker kontoen, men de lidt ældre i aldersgruppen 30-39 år følger lige efter. Den tendens kender Danske Bank fra egne undersøgelser.

Det er ret tydeligt, at danske unge ikke ser det som noget problem, at man lige overtrækker kontoen

Tina Obel Lope, Danske Banks chef for samfundsansvar

"Det er ret tydeligt, at danske unge ikke ser det som noget problem, at man lige overtrækker kontoen. Der er en markant forskel til unge i andre lande," siger Tina Obel Lope og henviser til en Danske Bank-undersøgelse fra tidligere i år, der viste, at dobbelt så mange danske unge ofte overtrækker kontoen i forhold til unge i Sverige, Norge og Finland.

Går ud over opsparingen

Ifølge ekspert i forbrugeradfærd og lektor på CBS, Marcus Schmidt, behøver jævnlige overtræk ikke nødvendigvis betyde, at man har en usund økonomi.

Men det gælder kun, hvis man har en fornuftig opsparing ved siden af eller bruger sin indkomst på sunde investeringer.

"Det kan helt klart være et stort problem for nogle, at de ikke kan styre deres forbrug og har minus på kontoen måned efter måned. Det betyder jo, at økonomien bliver en kamp hver måned og at der måske intet er til opsparing," siger han til tv2.dk.

Det betyder jo, at økonomien bliver en kamp hver måned og at der måske intet er til opsparing

Marcus Schmidt, lektor CBS

Størrelsen af ens indkomst betyder tilsyneladende ikke det store for, hvor ofte man har overtræk.

23 pct. af dem, hvor husstanden tjener mere end 800.000 kroner om året, har overtræk på deres primære konto mindst én gang om året, mens det gælder for 28 pct. med en husstandsindkomst på mellem 150.000 og 300.000 kroner.

Har du lidt for ofte overtræk på din konto? Så læs guiden "Sådan undgår du overtræk" og følg med i de kommende dage, når tv2.dk sætter fokus på pengevaner og sparetips.