Business

Her er de største fælder i din økonomi

Har du styr på økonomien? Tjek her, om du er faldet i en af de økonomiske fælder.

Kommer du tit hjem med varer, der ikke lige stod på indkøbslisten? Eller har du måske købt et nyt fladskærms-tv på rentefri afbetaling? Så er du ifølge to økonomiske eksperter hoppet direkte i nogle af de største faldgruber, der findes i privatøkonomien.

Vi har fået forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, Nordea og Susanne Arvad, uvildig privatøkonomisk rådgiver, til at fortælle om de steder, hvor man normalt kan dumme sig mest i forhold til sin egen pengepung.

Hvad er de største faldgruber?

Ann Lehmann Erichsen, Nordea:

1.Ens egen dovenskab. Man starter godt, men følger alligevel ikke sit budget eller man opdaterer det ikke når fx lønnen ændrer sig op/ned og udgifterne går op/ned. Budgettet er som en muskel. Det skal hele tiden passes eller bliver det forældet, og så kan man ikke bruge det som styringsværktøj i økonomien.

Et opdateret budget gør det jo nemt at få overblik over hvilket råderum man har og hvilke udgifter man evt. kan rykke lidt rundt på.

2.Impulskøb En anden dræber for økonomien og budgettet. Forbrug er meget lystbetonet. En gåtur ned ad hovedindkøbsgaden, hvor man "window shopper", giver jo lyst til at købe nye ting og sager, som slet ikke var på indkøbslisten hjemmefra. Det samme gælder en "gåtur" på nettet. Her er det bare endnu nemmere, varerne er bare et museklik væk. Det mest sparsommelige er derfor at skrive indkøbssedler hjemmefra og så sørge for at holde øjnene på sedlen og nøjes med at få disse varer med hjem. Man kan måske forebygge impulskøb ved at have et vist beløb hver måned, som man må bruge, som man vil. Vi kunne kalde det lommepenge. Den sum kan fungere som lynafleder, når man bare MÅ have et eller andet, der falder helt uden for.

3.Total mangel på interesse og troen på at det går nok. Ja, det går, men ikke altid godt.

4. Overvurderede evner

Det er når man overvurderer sin egen ekspertise inden for økonomiens mere komplekse emner. Man tror man ved mere om aktier end de professionelle. Man skal kende sin egen begrænsning og huske at søge rådgivning. Når man hører det man vil høre, i stedet for at høre hvad der bliver sagt. Altså er alt for optimisktisk om sin egen økonomi nu og fremover. Det er vigtigt at være realistisk.

Susanne Arvad, privatøkonomisk rådgiver, Arvad Finanshus: 1. Rentefrie tilbud

Lad dig ikke friste af rentefrie tilbud såsom elektronik køb, magasinkort o.l. Det er alene for at få dig til at købe noget, som du måske ikke har et reelt behov for.

2. Undgå kviklån

Undgå afdragsordning igennem finansieringsinstitutterne såsom IKANO finans, GE-Money bank m.v. Udover at renterne er høje, så sender man er forkert signal til banken, som kan betyde dårligere vilkår i banken eller endnu værre, at de ikke ønsker at samarbejde. Mange af dem som i dag stå i RKI skyldes, at man er startet med at låne få tusinde kroner som et "kviklån" og efterfølgende har optaget flere og flere.

3. Drop overtræk

Undgå overtræk og bevilget overtrækstilladelse i banken, det er dyrt og bør undgås. Lav en handlingsplan som ikke er kortsigtet, men langvarig.

4. Tag kontrollen

At din økonomi styrer dig og ikke omvendt. At du ikke kender dit forbrug.