Business

Sådan bliver du succesfuld iværksætter

Nogle mennesker drømmer om at være sin egen direktør. Men hvordan starter og driver man en succesfuld virksomhed? Vi har spurgt serieiværksætteren Martin Thorborg.

Mandag starter årets iværksætteruge, der skal inspirere nuværende og kommende virksomhedsejere til vokseværk. Vi tyvstarter, og giver dig her Martin Thorborgs otte gode råd til hvordan du starter og driver din virksomhed til succes.

1. Passionen skal være der

Tag udgangspunkt i dine interesser og evner. Du skal ikke høre på, hvad din nabo mener der er penge i, hvis du ikke brænder for det.

Undersøg indtjeningsmulighederne

2. Når først passionen er på plads, kan du begynde at undersøge hvilken del af den, der kan være penge i. Det gør du ved at undersøge, hvad der bliver efterspurgt. Tænk i grundlæggende købmandsskab: Kan du købe en vare eller ydelse billigt og sælge den videre dyrt?

Start i det små

3. Hvis det er din første gang som iværksætter, skal du begynde i det små. Behold dit fuldtidsjob (men ikke for længe), eller sørg for en stabil indtægt på en anden måde. Sådan kan du holde til at begå fejl i starten af iværksætterlivet. Hvis du ikke føler, at du har tid til begge dele, er du måske ikke iværksættertypen. Når omkring halvdelen af dine faste udgifter er dækket af overskuddet fra firmaet, er det på tide at satse 100 procent på dit eget projekt. Hvis du kan tjene halvdelen, når du kommer hjem fra dit fuldtidsjob, kan du sikkert også hive den anden halvdel hjem i tidsrummet mellem klokken 8 og 16.

4. Hav de faste udgifter under kontrol

Hold omkostningerne på et minimum i begyndelsen. Det er bedre at bruge pengene på markedsføring og produktudvikling end smarte kontormøbler. Start hjemme i huset eller lejligheden og lav alt selv, i stedet for at flytte på kontor og hyre medarbejdere. Det kommer, når der er penge til det

Om Martin Thorborg

- Har været med i 20 virksomheder siden 1993

- Fik sit forretningsmæssige gennembrud i 1995, da han grundlagde Jubii sammen med to venner

- Har siden blandt andet startet it-sikkerhedsfirmaet SPAMfighter og iværksætterdebatten Amino.dk

- Er bl.a. forfatter til e-bogen "E-pusher" med tips og tricks til at drive en webshop

- Blev i 2010 udnævnt til Danmarks bedste foredragsholder i kategorierne "It & internet" og "Motivation"

5. Byg et netværk

Brug tid på at møde andre iværksættere, både i den virkelige verden og diverse debatfora på internettet. Hør deres historier, og del dine egne erfaringer. Det kan spare dig for en masse bekymringer, penge og tid.

6. Udnyt internettets muligheder

Det lyder banalt, men sørg for at brug de markedsførings og profileringsmuligheder internettet giver. Sæt dig ind i, hvordan man opbygger en god hjemmeside, der er søgemaskineoptimeret, så dine potentielle kunder kan finde dig i søgemaskiner som Google.

7. Find din modsætning

Find dig gerne en partner til din virksomhed, der er din diametrale modsætning. Det skal være en person med de ener, du ikke selv har. Det er befriende at have en at dele sorger og glæder med.

8. Hold dine aftaler

Vær ærlig overfor banken, kunderne og samarbejdspartnere. Overhold aftalerne med dem. Hvis du ikke kan det, skal du forklare dem hvorfor så tidligt som muligt. På grund af blogs, sociale medier og så videre, skal du ikke dumme dig ret meget, før du kan blive hængt ud, og så er dit omdømme ødelagt.