Business

Danskerne vælger bil med hjernen

Når en ny bil skal pryde indkørslen, er det hjernen, der slås til. Den skal være billig at køre i.

Det er ikke farven på bilen, antallet af hestekræfter eller udstyret i kabinen, der får folk til at købe bil. De vil hellere have en bil, der er billig at køre i.

Næsten halvdelen af danskerne siger, at ud over selve købsprisen er det driftsomkostninger som forsikring og afgift, og hvor mange kilometer bilen kan køre pr. liter, der spiller ind.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Spar Nord og Bilbasen.

En rationel beslutning

"Bilkøb er i dag blevet en meget rational beslutning. Det handler ikke længere om størrelse og udstyr men om at få et transportmiddel, der kan transportere dig billigt fra A til B," siger Martin Lundholm, der er chefanalytiker i Spar Nord.

Bilkøb er i dag blevet en meget rational beslutning. Det handler ikke længere om størrelse og udstyr men om at få et transportmiddel, der kan transportere dig billigt fra A til B

Martin Lundholm, chefanalytiker i Spar Nord

Siden 2007 er salget af Mondeo-klassen halveret, mens salget af små biler til private er vokset med næsten 40 procent.

Hver gang der sælges 10 biler, er de seks af dem små. Også antallet af solgte biler i luksus- og sport-klassen er stort set halveret.

Små biler hitter

"Bilproducenterne har for længst fået øje på det voksende marked for små biler. Derfor vokser udvalget af de små og billige biler hele tiden, og det er igen med til at forstærke efterspørgslen," siger Morten Heuing, direktør hos Bilbasen.

Udviklingen fra store biler til de små er blandt andet hjulpet på vej af en omlægning af afgifterne i 2007, der gjorde de små og økonomiske biler betydeligt billigere og de store og uøkonomiske biler betydeligt dyrere.

Finanskrise og brændstofpriser kradser

Finanskrisen kradser i de små hjem. Og derfor er danskerne blevet mere tilbageholdende med at bruge penge - og det resulterer åbenbart i mere rationelle og fornuftige bilvalg.

Endelig er priserne på både benzin og diesel steget. Og derfor skeles der i højere grad til, om en bil kører 12 eller 24 kilometer på en liter.