Business

Sådan undgår du at blive fyret

Krisen kradser, virksomhederne sparer og en ny fyringsbølge er på vej ind over landet, spår økonomerne. Frygter du, at din virksomhed vil ride med på bølgen, så kan du selv forhindre, at du bliver den næste, der får en fyreseddel i nakken.

Centerleder for a-kassen ASE i Århus, Helene Høgh, giver her fire gode råd til, hvordan du kan undgå at blive den næste, der må rydde bordet, pakke tingene i kasser og slå vejen forbi arbejdsformidlingen.

Udskil dig positivt fra kollegaer

Hvis snakken går om fyringer i virksomheden, så er det en god ide at sørge for, at skille sig ud fra kollegaerne rent produktivt og effektivt. Sørg for at skinne igennem og lad din chef vide via dit arbejde, at du er uundværlig for virksomheden. Så i stedet for at sidde og drikke kaffe og snakke med kollegaerne om, hvem der mon står for skud, så vis dit værd.

Gør dig fleksibel

Som virkeligheden ser ud i dag, sker der mange nye ting i mange virksomheder. Måden hvorpå medarbejderen håndterer nye opgaver og hvordan man griber dem an, kan derfor også være en vigtig faktor, når det kommer til at vælge, hvem der skal fyres.

Derfor er det vigtigt, at du viser, at du er fleksibel og positivt modtagelig over for nye opgaver. Du skal være omstillingsparat. Så når chefen spørger, om du lige kan blive en time ekstra, eller om du lige tager imod denne her nye opgave, så skal du ikke være den første til at sige nej tak.

Sørg for en god kemi

Kemi er en vigtig ingrediens på en arbejdsplads. Derfor er det også vigtigt, at du er en positiv del af kemien. Hvis en person ikke rigtig passer ind, kan det hurtigt være den, der er første mand til at ryge. Derfor er det vigtigt at udnytte den information, du får til for eksempel dine mus-samtaler. Har der været nogen ting, der kunne laves om på? Du skal være positiv over for de ændringer, du måske er nødt til at foretage for at passe bedre ind.

Hvad kan jeg selv gøre?

Til sidst er det vigtigt, at du tænker over, om der er noget, du selv kan gøre. Alle job er forskellige, og alle job kræver noget forskelligt. Hvad kan du gøre i din stilling, som får dig til at beholde jobbet?