Unge mister job i lyntempo

Siden finanskrisen brød ud, er beskæftigelsen blandt de 15-29-årige faldet med 82.500 personer.

Andelen af unge i beskæftigelse er dermed faldet fra 74 procent til 62 procent. Og ikke siden 1993 har ungeledigheden været så høj som nu. Sådan lyder det i en ny rapport fra AE-rådet, skriver Urban.

"Tallene viser, at krisen virkelig har bidt sig fast, og at den har ramt ungdommen hårdt. Unge er sårbare i en krise, og det ser vi tydeligt i statistikkerne," siger Erik Bjørsted, der er arbejdsmarkedsøkonom i AE-rådet.

Flere på kontanthjælp

Han fortæller, at mange unge har været udsatte, fordi de var uden uddannelse, da krisen ramte. Derfor var mange af dem de første, der mistede deres arbejde. Men også unge med en uddannelse er blevet hårdt ramt.

"Mange af de unge er siden blevet færdiguddannede på et uheldigt tidspunkt, fordi ledigheden netop blandt de nyuddannede er tårnhøj," siger han og fortæller, at flere unge er kommet på kontanthjælp under krisen.

"Det tyder på, at nogle af de unge har mistet fodfæstet under krisen, og så kan de blive dømt helt ude af arbejdsmarkedet. Det er voldsomt problematisk, fordi det fremover kan blive svært af få reduceret denne gruppe," siger Erik Bjørsted.

Katastrofalt

Hos jurist- og økonomfagforeningen Djøf har man mange unge medlemmer, der er ramt af ledighed, fordi det som nyuddannet er svært at få arbejde.

"Ungeledigheden er katastrofalt høj, og det bliver bare værre og værre," siger chef for arbejdsmarkedspolitik i Djøf, Lars Munck.

Han er bekymret over, at beskæftigelsen blandt unge bliver ved med at dale.

"De unge får en enormt dårlig start på arbejdsmarkedet, hvis de da overhovedet kommer i gang. Desuden kan deres identitet begynde at smuldre," siger Lars Munck og uddyber:

"Desuden har samfundet spildt en masse penge på uddannelser, som de unge måske aldrig får mulighed for at bruge, mens de ledige unge koster samfundet penge i stedet for at bidrage med skattekroner og vækst."

Forsigtige virksomheder

Mikkel Mailand er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet. Han mener, at de kedelige tal skyldes, at vi lever i en usikker tid. For som en konsekvens af krisen er virksomhederne tilbageholdende med at rekruttere ny arbejdskraft.

"Virksomhederne er forsigtige med at ansætte nyuddannede, fordi de er uden erfaring og derfor usikre kort," siger han til Urban og uddyber:

"Den lave beskæftigelse blandt de unge er meget bekymrende, for ungeledigheden er steget endnu mere end den generelle ledighed. På den baggrund udgør de unge en meget skrøbelig gruppe."