Business

Aktiepanik giver billige lån

Krisestemningen på finansmarkederne verden over, giver igen kommende og nuværende boligejere mulighed for at få fingre i et billigt fire procents boliglån.

Danmarks status som 'sikker havn' i krisetider får nemlig investorerne til at efterspørge danske realkreditobligationer, og det har sendt kursen på det fastforrentede fire procents lån tæt på 97.

Det er første gang siden december, at kursen har været så attraktiv, påpeger Spar Nord.

Historisk gave til boligejere

"Et fastforrentet lån på kun fire procent er historisk set en gave til boligejerne, og det er bestemt værd at overveje, om man som boligejer vil sikre sig på den måde," siger Claus Conradsen, boligansvarlig i Spar Nord.

Han påpeger, at man skal skynde sig, da de nuværende fire procents lån udløber den 31. august og erstattes af nye, dyrere lån.

Lavere kurs

Ifølge Claus Conradsen kommer de nye lån nemlig til at ligge lavere i kurs end de nuværende, og det betyder højere restgæld og ydelse for låntagerne.

I denne uge har den amerikanske centralbank understreget, at man holder renten i ro de næste par år, og alle venter, at den europæiske centralbank gør det samme. Det betyder, at renten på de populære flekslån forbliver rekordlav de kommende år.

Claus Conradsen medgiver da også, at konkurrencen er ekstrem hård fra flekslånene med en rente på omkring én procent.

"Men hvis stemningen i markedet vender til det positive, vil kursgevinsten på et fastforrentet lån kunne opveje rentebesparelsen på et flekslån. Det så vi så sent som i juni, hvor mange boligejere med 4 procents lån på kort tid havde oparbejdet en stor kursgevinst på deres lån," siger han.

Stadig dyrere end flekslån

Claus Conradsen henviser i øvrigt til, at et fire procents fastrentelån på en million kroner med afdrag er cirka 850 kroner dyrere efter skat per måned end et tilsvarende flekslån.

"Det er efter min mening en relativ lav pris at betale for at opnå sikkerhed for sine renteudgifter og samtidig mulighed for at få en kursgevinst, når stemningen i markedet vender," siger han.