Hvem har Danmarks værste sommerjob?

Unge danskere tager ofte et fritidsjob henover sommeren for at tjene en ekstra skilling. Men hvem har egentlig det værste sommerjob i Danmark?

Til højre har du en række forskellige muligheder for at stemme på det job, som du mener, er det værste i sin helhed, når man ser på løn, arbejdstider og miljø.

TV2.dk har interviewet to helt almindelige teenagere, der har et arbejde, som mange forbinder med et at være et typisk sommerjob.

Læs hvad afrydderen i en restaurant og medarbejderen på et fiskelager mener om deres arbejde.

Der lugter af varm fisk

Forestil dig et varmt skur om sommeren og tilsæt en kraftig gennemstrømmende dunst af fisk. Sådan er arbejdsforholdene for 17-årige Christian Dagnæs fra Padborg i Sønderjylland, der har et fritidsjob på et fiskelager.

"Jeg arbejder i et lille skur ved siden af fiskelageret, og lugten af fisk hænger fast, selv efter man er kommet hjem. Varmen om sommeren og lugten af fisk er ikke ligefrem den bedste kombination," fortæller Christian Dagnæs med et grin.

Normalt arbejder han op mod fire gange om ugen. I hverdagene er der tale om et par timers arbejde, mens der godt kan være tryk på i weekenden.

"Det er egentlig stille og roligt kontorarbejde, der ikke er for kompliceret. Min opgave er at printe fragtbreve ud og laver lagerstatus omkring de biler, der kommer ind og afleverer fiskene. Det er ikke fysisk hårdt, men i weekenden bliver man træt," erkender den unge mand.

På trods af det ildelugtende arbejdsmiljø, er Christian tilfreds med forholdene. Han mener i hvert fald ikke selv, at han - bortset fra lugten - har Danmarks værste sommerjob.

"Jeg kunne for eksempel ikke forestille mig at være jordbærplukker eller stå i en isbod hele sommeren. Fra hvad jeg hører, så synes jeg det lyder hårdt og også lidt kedeligt. Så har jeg det bedre her på kontoret, hvor mit arbejde er lidt mere varieret," siger Christian Dagnæs, der begynder i 3.G efter sommerferien.

Skal bare tjene penge

Bord fire skal ryddes! Bord 12 mangler glas! Hent en stak tallerkener! Nej, livet er ikke let, når man som 17-årig har fået sit første job - som afrydder i en travl københavnsk restaurant.

Men Andreas Aagaard klarer det nu meget godt, synes han selv. Han startede på jobbet i sidste uge og måtte knokle igennem seks dage i træk, inden han endelig kunne slappe af med en tiltrængt fridag.

"Jeg havde brug for et job her i ferien, så jeg kunne tjene nogle penge. Så da muligheden bød sig, sagde jeg ja. Det har været lidt hårdt, for jeg skal bære på mange tunge ting, og man kan godt mærke trætheden på tredjedagen. Jeg glæder mig bare, til jeg får min første løn," siger Andreas Aagaard, som dog ikke regner med at gøre karriere i restaurationsbranchen.

"Nu er det jo bare et sommerjob, og jeg tror ikke, at jeg får tid til at arbejde særlig meget, når jeg efter ferien starter i 2.G," forklarer han.

Hans hovedansvar består ganske simpelt i at rydde bordene og sørge for at gøre dem klar igen til de næste gæster. Dertil kommer en masse andre mindre opgaver, som tjenerne kan finde på. Med andre ord er det et job som mange let kunne smide under kategorien "slavejob".

Andreas Aagaard er dog glad for sin nye arbejdsplads og er hurtig i replikken, da han bliver spurgt, hvilket sommerjob han i hvert fald ikke vil have.

"Jeg vil aldrig arbejde i en grillbar. Man kommer til at svede, stinke af friture, og så må det være ulideligt at stå der og stege en hele sommer. Her, hvor jeg arbejder, er der udendørs servering, og det passer mig rigtig godt, selv om man med den utilregnelige danske sommer risikerer at blive gennemblødt," siger han til tv2.dk med et stort smil, inden turen går videre til jobbet og de beskidte tallerkener.