Business

Boligejere straffes dobbelt

En ulykke kommer sjældent alene. Vandskader forårsaget af skybrud vil i mange tilfælde blive efterfulgt af en højere pris på hus- og indboforsikringen, og det vil i sidste ende betyde, at boligens værdi falder.

Det skriver Politiken tirsdag.

Brancheforeningen Forsikring & Pension oplyser, at stadig flere selskaber skelner mellem boligejerne, så de særligt udsatte betaler mere for forsikringen. I Alka kan forsikringsprisen i to identiske boliger variere med 30-40 procent, afhængig af risikoen for vandskader.

"Vi prøver at identificere de områder med en høj risiko. Hvis nogen bor i en dal, hvor vandet samler sig, kan vi tage det med ind i prissætningen. Og når vi ser stadig flere skybrud, vurderer vi, hvad det skal have af betydning, og korrigerer vore produkter af konkurrence- og forretningshensyn", siger Dan Juul, produktansvarlig i Alka, der har omkring 215.000 familie- og 52.000 husforsikringer, til Politiken.

Bliver sværere at sælge

Oven i prisstigningen på forsikringen får boligejerne endnu en kold spand vand i ansigtet, når ejendommen skal sælges:

"I de områder eller i de boliger, hvor forsikringsprisen stiger, vil det utvivlsomt få en negativ indflydelse på boligens pris. Boliger bliver blandt andet prissat på baggrund af forsikringspræmier, så hvis køberen har færre penge til at betale renter og afdrag, må sælgeren reducere prisen," siger Steen Winther-Petersen, formand i Dansk Ejendomsmæglerforening (DE), til Politiken.

DE har lavet en beregning for Politiken, der viser, hvad en 50-procents stigning i forsikringsprisen betyder for boligens handelspris. På to identiske boliger til 3,75 millioner kroner i samme kvarter, hvor husejer A er særlig udsat for vandskader, må han finde sig i en pris, der bliver 40.000 kroner lavere end husejer B.