Business

Skybrud kan give butikker dødsstød

Skaderne efter weekendens enorme uvejr kommer til at koste dyrt. Regningen ender i milliardklassen, og uheldige butiksejere kan blive hårdt ramt.

Indehaverne af de små butikker i hovedstadsområdet krydser i øjeblikket fingre for at skaderne i deres forretninger ikke er så omfattende. Men mange er hårdt ramt, og har de ikke den rette forsikring, kan det blive en bekostelig affære.

Sidste års skybrud kostede totalt set i omegnen af en milliard kroner, og i år kan regningen vise sig at blive endnu større, når alle skader er gjort op.

"Det er altså klart, at det her kommer til at koste mange penge, det er der ingen tvivl om. Og flere butikker er hårdt ramt af oversvømmelser. Der er mange, der her mandag morgen har fået set nærmere på deres skader, og der er nogle rigtig grimme overraskelser i blandt," siger Jens Birkeholm, direktør i Dansk Detail.

Kan få indflydelse

Jens Birkeholm afviser ikke, at flere butikker kan komme i økonomiske vanskeligheder på grund af uvejret. Han tror dig ikke på, at oversvømmelserne bliver den direkte årsag til eventuelle konkurser, der opstår i kølvandet, men det kan blive den faktor, der i sidste ende tipper vægtskålen.

"Jeg tror ikke, at der er butikker, der vil gå konkurs alene pga. skybruddet, men det kan godt være dråben, der får bægeret til at flyde over. Der er butikker, der kæmper hårdt med faldende omsætning, og hvis det nu viser sig, at de ikke har den rette forsikring, kan det betyde, at de måske må dreje nøglen om," siger Jens Birkesmose.

Højere forsikringskrav til butiksejere

Det giver næsten sig selv, at de ramte butikker må rette henvendelse til deres forsikringsselskaber, men erstatningssummen afhænger meget af, hvilken forsikring, den enkelte har tegnet. Ole Vidstrup fra Forsikringsoplysningen fortæller, at der kan forekomme situationer, hvor butiksejerne ikke overholder betingelserne.

"Hvis man i forvejen godt ved, at man har en fugtig kælder, og tidligere har haft problemer med f.eks. kloakvand, så er det ikke så smart, hvis man opbevarer elektronikvarer, fødevarer eller andre varer, der kan tage skade. Skader med kloakvand er normalt dækket på en almindelig familieforsikring, men det kan godt være undtaget på en erhvervsforsikring," siger Ole Vidstup og forklarer, hvorfor der er forskel.

"Grunden til det er, at man som erhvervsdrivende har en forpligtigelse til at tænke sig lidt bedre om i forhold til private. Med andre ord skal de altså lade være med at opbevare store eller dyre varelagre i kælderen, hvor der er stor risiko for skader, især hvis der har været opstigning af vand før. Det kan gå ud over erstatningssummen," siger han.