Business

Kurt kom til tops uden studenterhue

Uddannelse er nyttigt, men ikke alfa og omega i erhvervslivet. Pas dit arbejde og arbejd hårdt, så skal der nok blive lagt mærke til dig.

Jeg har mødt masser af mennesker, der er kommet langt i deres karriere, selvom de ikke havde en uddannelse

Kurt Larsen, bestyrelsesformand DSV

Nogenlunde sådan lyder karrierebudskabet til dagens unge fra en mand, der aldrig fik en gymnasial uddannelse, men strøg til tops som chef for transportkoncernen DSV med over 20.000 ansatte.

Til tops uden hue

I disse dage springer studenterne ud med huer på overalt i landet.

I den forbindelse har tv2.dk spurgt en række erhvervsfolk, der aldrig fik en gymnasial uddannelse, hvordan de alligevel klarede sig og fik succesrige karrierer.

Se links til de øvrige artikler i boksen længere nede på siden.

Selvovervurderende veluddannede

Kurt Larsen, tidligere adm. direktør og i dag bestyrelsesformand for DSV, kender efter eget udsagn mange, der ligesom han selv har klaret sig godt uden uddannelse, hvorimod folk med lang uddannelse af og til overvurderer sig selv.

Jeg har ikke haft de store planer for min karriere, har bare arbejdet så godt jeg kunne, og såmænd ikke hårdere end så mange andre mennesker

Kurt Larsen, bestyrelsesformand DSV

"Det værste i min tid som chef var at møde veluddannede mennesker, ofte blændende begavelser, der ikke ejede viljen til at arbejde hårdt og kæmpe for sagen. Det eneste, de egentlig ville, var at udstille andre som mindre begavede end dem selv. Det er ikke til at holde ud," revser Kurt Larsen.

Chefer spejder talenter hele tiden

Han hylder i stedet den beskedne, hårdtarbejdende type, som ikke i tide og utide forsøger at gøre sig bemærket, men lader resultaterne tale for sig selv.

"Chefer er hele tiden på udkig efter de dygtige medarbejdere. Hvis du har bare nogenlunde dygtige chefer, så skal du nok blive opdaget, hvis du skaber resultater. Dårlige ledere gemmer talenterne, fordi de er bange for at blive overstrålet. Gode ledere fremmer dem," siger Kurt Larsen.

To ud af 32 i gymnasiet

Selv er han ud af en arbejderfamilie fra Amager, og det lå aldrig i kortene, at han skulle være student. Det var der ikke tradition for i 1960'erne, hverken i Kurt Larsens familie eller i omgangskredsen.

"Jeg tror, at to ud af 32 i min klasse kom i gymnasiet, og jeg havde slet ikke hverken modenheden eller motivationen til det. Min far så gerne, at jeg fik en solid håndværksuddannelse, og min mor ville bare have, at jeg skulle være glad," fortæller Kurt Larsen om sin skolebaggrund, der sluttede efter mellemskolen, svarende til 9. klasse i dag.

Chefer er hele tiden på udkig efter de dygtige medarbejdere. Hvis du har bare nogenlunde dygtige chefer, så skal du nok blive opdaget, hvis du skaber resultater

Kurt Larsen, bestyrelsesformand DSV

Rimelig kvik speditør

I stedet for at fortsætte på skolebænken blev Kurt Larsen udlært speditør hos et transportfirma i Bredgade i København.

Kurt K. Larsen

Født 1945Gift 1975 med Vibeke. Har to børnBor i Hellerup, sommerhus i Tisvildeleje1961-1964: Uddannet speditør hos K. Gyldenstein 1966-1969: KE Spedition, Glostrup 1976: Trafikchef, eksport-afd. hos Rich. Frederiksen 1989: Adm. direktør i DSV Borup1996: Adm. direktør i DSV A/S2000: Koncerndirektør i DFDS Transport2005-2008: Adm. direktør, DSV A/S2008: Bestyrelsesformand, DSV2010: Bestyrelsesformand, Saxo Bank

Kilde: Kraks Blå Bog

"Min onkel var speditør, så det kunne jeg også, tænkte jeg. Jeg forstod ikke helt, hvad det handlede om, men noget skulle jeg jo lave. Det var nogle søde mennesker, så jeg lærte hurtigt faget og var rimelig kvik til det," fortæller Kurt Larsen, der efter udlandsophold i Frankrig og London samt arbejde hos et par danske vognmands- og speditionsfirmaer kom til De Samvirkende Vognmænd (i dag DSV).

Ikke arbejdet hårdere end andre

Her var han gennem en årrække med til at opbygge firmaet til en af Europas allerstørste transportkoncerner med tilstedeværelse i over 100 lande og en omsætning på omkring 50 mia. kroner.

"Jeg har ikke haft de store planer for min karriere, har bare arbejdet så godt jeg kunne, og såmænd ikke hårdere end så mange andre mennesker," siger Kurt Larsen.

Uddannelse er ikke alt

Hans råd til unge enten uden eller under uddannelse i dag lyder:

"Til demudenuddannelse vil jeg sige: Livet er fyldt med muligheder, og I står ikke overfor en uoverstigelig barriere, I aldrig kan komme over. Jeg har mødt masser af mennesker, der er kommet langt i deres karriere, selvom de ikke havde en uddannelse."

Dårlige ledere gemmer talenterne, fordi de er bange for at blive overstrålet. Gode ledere fremmer dem

Kurt Larsen, bestyrelsesformand DSV

"Og til demmeden uddannelse: Tro ikke, at du har dit på det tørre nu. Det er nu, du skal bide dig fast, og nu, du virkelig skal arbejde for at vise, at du kan skabe værdi med den uddannelse, du har. Du har forudsætningerne, men du skal også vise, at du kan skabe resultater," påpeger Kurt Larsen.