Business

Får du råd til brusebad i 2016?

Det bliver langt dyrere for danskerne at foretage sig så almindelige ting som at tage brusebade og bruge fladskærme og computere. En almindelig familie skal hver måned finde mellem 3000 og 4000 kroner ekstra efter skat om fem år, vurderer Danske Bank.

En almindelig dansk familie får ekstra udgifter på 3000-4000 kroner om måneden om fem år, hvis ikke familien lægger deres daglige vaner om.

Det viser beregninger Danske Bank har foretaget for TV2.dk.

"Vi er sikre på, at prisen på fødevarer, elektricitet og olie kun kender én retning. Tendensen er ikke til at komme uden om," siger chefstrateg i Danske Bank Anders Nellemose til TV2.dk.

Han peger på, at det er en kombination af knappe ressourcer inden for energi samt en forventning om, at politikerne vil lægge højere afgifter på både energi og fødevarer - især på de usunde fødevarer.

Vi er sikre på, at prisen på fødevarer, elektricitet og olie kun kender én retning

Chefstrateg i Danske Bank, Anders Nellemose

Dyrt at være dansker i fremtiden

Det er derfor helt centrale dele af danskernes liv, der bliver ramt af højere priser. For eksempel bliver det dyrere at have flere biler eller biler med store motorer. Det vil blive dyrere at have flere fladskærme og computere, at varme maden op, at tage lange brusebade og at hygge sig med varme i gulvet på badeværelset.

"Det kan blive meget dyrt at være dansker, hvis ikke man allerede nu begynder at kigge sin økonomi og sine vaner igennem: Behøver aftensmaden være varm hver dag, skal hvert familiemedlem have computer og fladskærm, er det nødvendigt at tage bilen hver gang du skal ud ad huset og kan man klare sig med en mindre bil end i dag?" siger Anders Nellemose og uddyber:

"Hvis alle disse beslutninger i dag er overladt til tilfældigheder og vaner, så bliver det meget dyrt at være dansker, når morgendagen kommer."

Ekspert: Tænk på fremtiden

Hos Nordea peger senioranalytiker Troels Theill Eriksen på, at de højere omkostninger allerede er begyndt at slå igennem i danskernes privatøkonomi.

"En almindelig familie, der har oliefyr og bil får ekstra udgifter på 10.000 kroner allerede i år. Sidste år lød de ekstra udgifter på 5.000 kroner", siger Troels Theill Eriksen og peger ligeledes på de knappe energiressourcer og de højere afgifter som årsagen.

"Vi er enige i, at elektricitet, opvarmning af boligen og især usunde fødevarer vil være dyrere om fem år," siger han, der derfor anbefaler danskerne at begynde at lægge en strategi.

"Jeg vil bestemt anbefale folk at tænke over det her fremadrettet. Hvis man alligevel står overfor at skulle renovere boligen eller købe ny bil, så er det helt oplagt at købe noget, der sparer på energien."

Hvis alle disse beslutninger i dag er overladt til tilfældigheder og vaner, så bliver det meget dyrt at være dansker, når morgendagen kommer

Chefstrateg i Danske Bank, Anders Nellemose

Beregningerne som Danske Bank har foretaget for TV2.dk er lavet på baggrund af analyser fra Den Internationale Valutafond IMF og Det Internationale Energiagentur.

Få gode råd til, hvordan du kan drible uden om de højere priser ved at klikke på det øverste link i linkboksen i denne artikel.