-Topchefer fortsætter lønfesten

Topdirektørerne i Danmarks største virksomheder har fået firedoblet deres løn på 16 år.

Siden 1994 har topcheferne herhjemme næsten fået firedoblet deres løn, og intet tyder på, at festen er ved at ebbe ud.

I Berlingske spår en række eksperter tværtimod, at direktørlønningerne vil stige betydeligt det kommende årti.

"Det skyldes blandt andet påvirkning fra udlandet, hvor topcheferne i de fleste lande fortsat tjener mere end i Danmark, siger Lars Holtug fra revisionsvirksomheden PwC.

En ny opgørelse fra Berlingske Nyhedsmagasin viser, at direktionsmedlemmerne fra selskaber i det toneangivende C20-indeks gennemsnitlig indkasserede 8,9 millioner kroner sidste år.

Det er en stigning på knap 400 procent i forhold til 1994. I samme periode er timelønnen for almindelige lønmodtagere ifølge Dansk Arbejdsgiverforening blot steget med 80 procent.

Arbejdsmarkedsforsker og professor på Aalborg Universitet Flemming Ibsen vurderer, at lønfesten kan svække krisebevidstheden hos almindelige lønmodtagere. Han henviser til, at omkring 650.000 privatansatte skal have fornyet overenskomsten i 2012.

"De store lønstigninger på direktionsniveau kan gøre det vanskeligere at tage argumenterne om løntilbageholdenhed alvorligt", siger Flemming Ibsen til Berlingske.

LO-formand Harald Børsting betegner udviklingen som uskøn:

"Direktørerne, der har så travlt med at prædike om behovet for ansvarlighed, har i den grad taget for sig af retterne", siger han.