Business

Dine smykker er guld værd

Siden finanskrisen tog fart efter 2007, er værdien af guld steget til over det dobbelte, og det betyder, at tidspunktet kan være velvalgt, hvis du går med tanker om at skille dig af med arveguldet og de overflødige smykker.

Penge.dk har undersøgt, hvordan du nemmest og mest profitabelt skiller dig af med dine overflødige smykker.

Guldforhandlere for private

Markedet for guldhandel i små mængder er da også eksploderet i de seneste år, og det har fået en række opkøbere til at træde frem med betjening og handelstilbud til private. Det er forretninger som postalgold.dk, vitusguld.dk eller Nyfortuna.dk, der alle tilbyder at vurdere, veje og købe guld i alle afskygninger og mængder.

Ifølge direktør i Nyfortuna.dk, Helene Sørensen, er det den høje guldpris, der har sat fart i forretningen:

"Vores koncept er helt enkelt. Vi køber arveguld, både hele smykker eller andet - også ting, der er gået i stykker. Vi betaler efter vægt, og vi har rigtig travlt. Vi kan godt mærke, at guldprisen stiger, og folk er blevet opmærksomme på, at de har mulighed for at komme af med det, de har liggende derhjemme."

Send det med posten

Opkøberne er umiddelbart den bedste mulighed, hvis du ønsker at bytte de gamle smykker ud med kontanter. For det første har opkøberne gjort det nemt for dig at gennemføre handelen, idet de fleste forretninger tilbyder at sende dig en værdikuvert, som du efterfølgende kan bruge til at indsende dine smykker sikkert i.

Opkøberen tester så dine smykker for at sikre ægtheden af karat-stemplet og sætter efterfølgende pengene ind på din konto. Sender du guldet som en værdipakke, er indholdets værdi forsikret til et vist beløb, hvis pakken skulle blive væk - du skal blot veje guldet hjemme på køkkenvægten, så du kan skrive den omtrentlige værdi af pakkens indhold på. Men hvis du er utryg ved at sende dine værdier per brev, er der flere af virksomhederne, der tilbyder personlig betjening og afregning på deres kontorer. På den måde kan du også spare eventually udgifter til postforsikringen.

Få den rigtige pris

For det andet er det opkøberne, der umiddelbart giver dig den bedste pris. Hos opkøberne kan du forvente af få omkring 85 procent af dagsprisen på guld, den såkaldte London Gold Fix. Londons Gold Fix er den guldpris, der bliver fastsat af The London Gold Market Fixing Ltd. to gange om dagen, og som er internationalt anerkendt som udgangspunkt for guldhandel på råvarebørserne verden over.

Der er selvfølgelig forskel på, hvor meget virksomhederne tager i avance i forhold til den internationalt fastsatte guldpris, så det kan være en god idé at kontrollere flere steder, hvis du har store værdier. Flere af opkøberne skilter nemlig med pris-garanti og tilbyder dig ekstra penge, hvis du kan finde en bedre pris på dit guld et andet sted.

Kig efter karaten

Virksomhederne betaler naturligvis kun for mængden af rent guld. Jo lavere karat dit guld er, jo mindre får du derfor for hvert gram, afhængig af, hvor meget rent guld der faktisk er i dine guldsmykker. 24 karats guld er for blødt til at lave smykker af, så de fleste smykker er lavet af 18 eller 14 karats guld. 18 karats guld har et rent guldindhold på 75 procent, imens 14 karats guld indeholder 58,5 procents guld.

Forretningerne vurderer som regel dit guld gratis, hvis du også sælger det til dem. Men handelen bliver ikke gennemført, før du har en konkret vurdering af dine smykker, som du kan vælge at takke nej til. Takker du nej, tager forretningerne som regel et gebyr på cirka 200 kroner for at have vurderet dit guld.

Men det er en god idé at have besluttet dig for at sælge dine smykker, når du sender dem til vurdering. I forbindelse med vurderingen af guldet, laver virksomheden nemlig en ridse i smykket.

Prøv også din egen guldsmed

Hvis du ønsker at skifte dine gamle smykker ud med andre varer på guldsmedenes hylder, kan det være en god idé at henvende dig til din lokale guldsmed i stedet for én af opkøberne. Din private guldsmed vil formentlig ikke give dig en ligeså høj pris for selve guldet, men guldsmeden er tilgengæld ofte villig til at give dig en meget fordelagtig pris, hvis du går med til at få dine penge udbetalt som et gavekort til butikken.

Desuden kan den lokale guldsmed også give dig et bud på de sten eller perler, der eventuelt sidder i smykkerne, og som du ikke kan sælge til guldopkøberne, og måske har guldsmeden også den ekspertise, der skal til for at vurdere, om dit guld er mere værd i sit oprindelige design - nogle smykker, og i særdeleshed gamle guldmønter, kan nemlig vise sig at være samlerobjekter og salgsbare på auktion med endnu større gevinst.