Business

Sådan snyder vi mest med forsikringerne

Hvert år udbetaler forsikringsselskaberne tilsammen for over 40 milliarder kroner i erstatning til uheldsramte danskere.

Det kan ikke siges med sikkerhed, hvor mange af disse milliarder, der bliver udbetalt uberettiget. Men hos forsikringsselskabernes brancheforening Forsikring og Pension mener man, at svindelen er oppe i milliardklassen.

Sidste år blev der i alt efterforsket 2.529 sager og den kontante besparelse lød i den sammenhæng på i alt 243 millioner kroner. Et ganske sparsomt beløb i forhold til den anslåede milliardsvindel

Men hvordan snyder danskerne i grunden deres forsikringsselskaber? En rundringning til Codan, Tryg og TopDanmark viser, at den mest udbredte form for forsikringssvindel består i at skrive ekstra ting på anmeldelsen i forbindelse med tyveri og indbrud.

Det er fristende for svage sjæle at snyde, og de fleste der svindler med den slags regner ikke med at blive opdaget

Hans Reyman_Carlsen, underdirektør, Forsikring og Pension

Deraf udspringer også forfalskede fakturaer, når folk bliver bedt om at bevise, hvad de har fået stjålet. Ofte bliver der også angivet en højere pris for de stjålne ting.

Bliver ikke opdaget

At det er den form for snyd, der topper svindel-barometeret, overrasker ikke Hans Reyman-Carlsen, underdirektør i Forsikring og Pension med ansvar for skadeforsikring.

Brancheforeningen Forsikring og Pensionfører ikke detaljeret statistik over forsikringsselskabernes opklarede svindelsager på brancheniveau, da sagerne kun bliver inddelt efter forsikringsområder som for eksempel motor og indbo.

Til gengæld hartv2.dk talt med Codan, Tryg og TopDanmark, der hver især har oplyst, hvilke områder de oplever, at danskerne snyder mest på.

"Det kommer ikke rigtig bag på mig, at det er den samlede konklusion. Det er fristende for svage sjæle at snyde, og de fleste der svindler med den slags regner ikke med at blive opdaget. Og så tror jeg generelt, at det er en udbredt opfattelse, at det ikke er nær så slemt som at gå skridtet videre og for eksempel opdigte en skade eller sætte ild til en bil," siger han og tilføjer:

"De former for svindel virker mere alvorlige og udspekulerede, men det gør det ikke mindre ulovligt, at skrive ekstra på anmeldelsen og lyve sit kamera dyrere".

Kan ikke efterforske alt

På de efterfølgende pladser finder vi arrangerede biltyverier og bilbrande, som oftest hænger sammen. Fra Codan forlyder det, at man i de senere år under finanskrisen har oplevet en stigende tendens med leasede biler, der er brændt af under mystiske omstændigheder. Og så ser man stadig flere unge mænd, der kører rundt i biler, som er registeret i fars navn.

Af og til må selskaberne lade de små fisk svømme, for de kan jo ikke efterforske alt

Hans Reyman_Carlsen, underdirektør, Forsikring og Pension

De stigende svindelsager har fået forsikringsselskaberne til at reagere. Selskabernes skadebehandlere bliver nu uddannet bedre til at opfange de signaler, der indikerer, at der kan være tale om svindelsager.

"Af og til må selskaberne lade de små fisk svømme, for de kan jo ikke efterforske alt. Men de er blevet klart bedre til at reagere på faresignalerne, så der vil altid være en risiko for at blive snuppet, selvom snyderne ikke føler, at de overskrider en nævneværdig grænse," siger Hans Reyman-Carlsen.

"Man skal tænke sig om, inden man snyder. For det er ikke et stort, rigt forsikringsselskab, der bliver snydt, men derimod de øvrige kunder, der bliver pålagt at betale mere i forsikringspræmie," slår han fast.

Her er listen over de mest almindelige svindelsager(Codan, Tryg og TopDanmark efterforsker ca. 500 sager hver om året)

  1. Skrive ekstra på anmeldelsen
  2. Arrangeret biltyveri (og afbrænding)
  3. Arrangeret skade
  4. Arrangeret bilskade
  5. Arrangeret tyveri og indbrud
  6. Far/sønne biler (Forsikring står i fars navn, men sønnike er egentlig ejer)