Business

Flere ældre arbejder på skæve tider

Det er problematisk, at det er de ældre, der i højere grad tager en vagt på skæve tider af døgnet. Det mener Thora Brendstrup, der er speciallæge i arbejdsmedicin og specialist i skæve arbejdstiders betydning for helbredet.

"Generelt udgør natarbejde og skiftende arbejdstider en belastning på vores hjerte og kredsløb. Hos kvinder ved vi, at 25 år med mindst én nattevagt om ugen kan være årsag til brystkræft," siger hun til Ugebrevet A4.

Steget med 63 procent

Ugebrevet skriver, at på 10 år er antallet af 55-66-årige kvindelige lønmodtagere, som har været på aftenarbejde indenfor for en fire ugers periode, steget med 63 procent. 18 procent flere har arbejdet om natten, 28 procent om lørdagen og 33 procent om søndagen.

Mens de ældre arbejder mere på skæve tider, er det modsat for de yngre kvinder. På 10 år har der været et fald på antallet af nattevagter med en fjerdedel for de 15-29-årige, mens faldet blandt de 30-54-årige er på 22 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er især i social- og sundhedssektoren, man finder de vagter, der belaster et voksende antal seniorer. Og både Dansk Sygeplejeråd og FOA er meget betænkelige ved udviklingen.

Opmærksomme på belastning

"Vi er meget opmærksomme på den samlede vagtbelastning. Der er i almindelighed for få mennesker til at dække det arbejde, der skal udføres," siger sygeplejerskernes næstformand Dorthe Steenberg.

Mikkel Bo Madsen, arbejdsforsker på Det nationale Forskningscenter SFI, siger, at han møder skifteholdsarbejdere, der er glad for de skæve arbejdstider, selv om de er bevidste om den risiko, de løber:

"Man skal ikke ynke folk, men det er et problem, uanset om folk oplever det eller ej. For det koster samfundet noget, at flere ryger på hospitalet med hjerte-karsygdomme, og at flere går ned med stress," siger han til Ugebrevet.