Business

Sæt Fairtrade på din finger

Danskerne er glade for at smide varer med det grøn-blå Fairtrade-mærke i indkøbskurven. Men til næste år kan Fairtrade-entusiaster finde mærkningen på indersiden af en guldring.

Ved du hvor guldet i din vielsesring eller dit yndlingssmykke kommer fra? Flere steder i verden udvindes guld ved hjælp af metoder, som ødelægger natur med aggressiv udgravning og brug af kemikalier. Samtidig får mange arbejdere ikke en fair løn for deres slid i guldminen, hvor arbejdsforholdene kan være farlige for helbredet, det påpeger en rapport fra Fairtrade Foundation og Alliance for Responsible Mining.

Det vil Fairtræde Mærket lave om på, ved at etablere et mærke, som kan bruges af guldsmede i Danmark:

"Det centrale er jo dels at sikre arbejderne en ordentlig pris for deres guld, give dem gode arbejdsforhold og beskytte miljøet. Samtidig er det med Fartrade-mærket nemmere for forbrugerne at gennemskue, hvad det er for et produkt," siger Sune Prahl Knudsen, som er kommunikationschef hos Fairtrade Mærket.

Ordningen skal samtidig gøre det nemmere for danske guldsmede at få fat i Fairtrade-guldet, og gøre forbrugerne opmærksomme på det samvittighedsfulde guld i deres markedsføring. Samtidig skal alle smykker af Fairtrade guld have det særlige mærke på indersiden.

Importerer selv fra øko-mine

Selv om Fairtrade-mærkningen til guld tidligst er på plads i Danmark i slutningen af 2011, er der allerede en håndfuld danske guldsmede, som designer smykker med indbygget god samvittighed.

En af dem er den danske smykkedesigner Anna Moltke-Huitfeldt, som importerer guld fra verdens første mine, som leverer guld, der både er Fairtrade og økologisk. Nemlig Oro Verde minen i Colombia.

"Guldsmede repræsenterer luksus og overflod. Derfor tiltaler det mig, at de mennesker, som er i det første led af smykkeproduktionen også bliver behandlet ordentligt," siger Anna Moltke-Huitfeldt og fremviser et udvalg af vedhæng og ringe, som er lavet af det særlige guld.

Fairtrade i Danmark

Fairtrade er navnet på en international mærkningsordning. Målet er at forbedre arbejds- og levevilkår for fattige bønder og samtidig passe på miljøet.

Populære Fairtrade-produkter er kaffe, kakao og bananer. Men også te, vin, sukker, honning, frugt og bomuld.

Fairtrade-mærkede varer oplevede 15 procents vækst i 2010 på det danske detailmarked. Omsætningen samme år var på en halv milliard kroner.

Der forventes at komme en Fairtrade-mærkning til guld herhjemme senere på året.

Kilde: Fairtrade Mærket

God samvittighed er dyrere

I Oro Verde minen sørger man for, at jorden sættes i god stand, når man er færdig med at udvinde guld i et område. Samtidig får arbejderne en fair pris for guldet og penge til uddannelse og opbygning af lokalsamfundet. Ordningen er som andre Fairtrade-produkter dyrere i drift end konventionel udvinding af guld, og det påvirker prisen hos guldsmeden.

"Fairtrade-guldet ligger omkring 15 procent over verdensprisen på guld. Men besværet er også en del af glæden," siger Anna Moltke-Huitfeldt.

Hun tilføjer, at størstedelen af kunderne ikke har fået øjnene op for Fairtrade-guldet endnu:

"Nogle er fuldstændigt ligeglade, andre er ikke interesseret, fordi det er dyrere. Jeg håber, at flere begynder at bruge det, og at kunderne bliver bevidste om at vælge det," siger Anna Moltke-Huitfeldt.