Hvad betyder den høje oliepris for dig?

Når prisen på en tønde olie stiger voldsomt, har det store konsekvenser for din pengepung.

Frygten for mere uro i Mellemøsten har været med til at sende prisen på olie markant i vejret, og det betyder ekstraregninger til forbrugerne.

Det bliver dyrere, når olieprisen stiger:

  • Benzin
  • Varmeregning - først og fremmest husstande med oliefyr og naturgas, men på sigt også fjernvarme
  • Fødevarer
  • Ferierejser
  • Varer generelt - der bliver brugt olie til at produktion eller transport

"Det betyder selvfølgelig først og fremmest noget for benzin og varmeregningen. Den dyre olie betyder, at benzinpriserne stiger, og det bliver dyrere at tænde for varmen, hvis man har oliefyr eller bruger naturgas," siger privatøkonom Las Olsen, Danske Bank.

En liter mælk

"Men også prisen på fjernvarme vil stige på sigt, fordi fjernvarmeselskaberne skal bruge dyrere energi til at producere varme," siger Las Olsen.

Man skal da være bekymret for det. Har man et stort forbrug af varme og benzin skal man være opmærksom på budgettet. Så havde man et stramt budget i 2010, bliver det endnu strammere i 2011

Privatøkonom Las Olsen, Danske Bank

Derudover har olieprisen inddirekte indflydelse på, hvor meget en liter mælk vil koste at købe i supermarkedet.

"Man kan næsten ikke købe en vare uden, at der er blevet brugt olie til enten at producere den eller transportere den, så alle varer vil blive dyrere," påpeger Las Olsen, Danske Bank.

Stramt budget i 2011

Privatøkonomen har svært ved at sætte kroner og ører på, hvor meget dyrere det bliver at være dansk forbruger.

"Man skal da være bekymret for det. Har man et stort forbrug af varme og benzin, skal man være opmærksom på budgettet. Så havde man et stramt budget i 2010, bliver det endnu strammere i 2011," siger Las Olsen.