Business

Guide: Undgå at få spærret kortet

Du holder ferie og nyder ophold på lækkert hotel, spiser på restaurant og kaster dig ud i en omgang velfortjent shopping. Men tænker du dig ikke om, vil banken eller Nets, spærre dit kort, og du kan komme til at stå uden penge på lommen midt under ferien.

Når du foretager dig et køb under ferien eller forretningsrejsen, holder et automatisk overvågningssystem øje med mistænkelige køb. Men også størrelsen på dine samlede køb kan udløse en blokering af dit kort, oplyser Nets, tidligere PBS.

"Man skal være opmærksom på, at der er en maksimumgrænse på 20.000 kroner på 30 dage, når man er ude og rejse," siger Søren Winge, som er pressechef hos Nets.

Fem gode råd: Undgå spærring af kreditkortet

Brug flere kreditkort under rejsen. Bruger du kun ét kreditkort, kan du nemt ramme 20.000-kroners grænsen og få blokeret dit kort.

Hav eventuelt andre betalingsmidler med på rejsen. Det kan eksempelvis være rejsechecks eller kontanter.

Tjek om din bank har dit rigtige telefonnummer, så du kan kontaktes, hvis kortet blokeres eller spærres.

Pas på med enkeltstående store køb under ferien. Køber du kaffe i lufthavnen og spiser på restaurant på din feriedestination, virker et køb ikke mistænkeligt. Bruger du kortet første gang under ferien, kan det virke som et usædvanligt træk på kortet og sommetider udløse spærring.

Sørg for at passe på kreditkortet under rejsen, så det ikke skal spærres, fordi det bliver stjålet fra dig og misbrugt.

Kilde: Nets og Danske Bank

Farligt kun at bruge ét kort

Du kan komme i farezonen, hvis du eksempelvis betaler for hotellet og andre rejseudgifter med ét kort. Her kan det hurtigt løbe op og ramme 20.000-kroners grænsen.

"Vi anbefaler, at man har et alternativt betalingskort med på turen, eller en anden form for betalingsmiddel. Det kan være rejsechecks eller lokal valuta," siger Søren Winge.

Hold banken opdateret

Rammer du grænsen, vil dit kort ikke blive spærret - men blokeret. Her vil din bank prøve at ringe dig op for at høre, om du er ude og rejse - eller om dit kort måske er blevet stjålet og i fuld færd med at blive misbrugt af en svindler.

Derfor kan det anbefales at holde din bank opdateret med dine kontaktinformationer. Tjek om banken har de rigtige telefonnumre på dig. Dermed kan banken få fat på dig, hvis der er usædvanlige træk på din konto. Herefter vil 20.000-kroners grænsen blevet nulstillet, og du kan igen nyde ferien med ro i maven.

Usædvanlige køb kan udløse spærring

Du kan også opleve at få spærret dit kort, hvis dine udgifter under rejsen er usædvanlige. Presseafdelingen i Danske Bank oplyser, at deres overvågningssystem eksempelvis vil give lyd fra sig, hvis du det ene øjeblik betaler for en café latte i Danmark og der få timer efter hæves penge fra kortet i en automat i Østeuropa. Eller hvis der på kortet købes et forudbetalt kreditkort i enkelte supermarkedskæder i USA - hvorefter købene ikke kan spores, og det kunne tyde på, at det er blevet stjålet.

Her vil en medarbejder gå ind og vurdere, om kortet skal spærres og herefter prøve at komme i kontakt med kunden.