Kommuner sparer på gadebelysning

Flere kommuner har valgt at slukke for gadelamperne om natten. Med LED-belysning kan de halvere el-forbrug.

Der skal spares på udgifterne i kommunerne. Og flere har derfor valgt at slukke for gadebelysningen om aftenen og natten.

Men det kan være, at det slet ikke er nødvendigt at mørkelægge det ganske land, da der er mange penge at spare for kommunerne, hvis de vælger at skifte de gamle gadelamper ud med ny LED-belysning. Faktisk kan de halvere energiforbruget.

Energibesparende

- Kombinationen af mindre energiforbrug, høj ydelse og bedre optik gør LED-armaturer til en langt mere energibesparende lyskilde end traditionelle kviksølvslamper, siger Michael Nissen-Petersen, belysningskonsulent hos Thorn, der står bag beregningerne.

Mange kommuners gadebelysning kører lige nu på kviksølvslyskilder. Men fra 2015 udfases den slags gadebelysning, og det betyder, at en kvart million gadelysarmaturer skal skiftes i løbet af de næste år.

Alternativer

Derfor er det allerede nu relevant for kommunerne at se sig om efter alternativer. Samtidig kan kommunerne indbygge besparelser af CO2 og reducerede energi- og driftsomkostninger, når de skifter gadelamperne ud.

Ud over et mindre energiforbrug, har LED-lysdioder en længere levetid end traditionelle kviksølvsløsninger.

- En længere levetid bidrager til at reducere kommunens udgifter markant, fordi der ikke skal skiftes lyskilder så tit, siger Michael Nissen-Petersen.