Business

Han har Danmarks fedeste job

Her på tv2.dk har vi kørt en afstemning om, hvem der har det bedste arbejde, og efter at 8000 af tv2.dks læsere har stemt, kan vi nu kåre Danmarks fedeste job blandt 20 af de mest eftertragtede professioner.

Og vinderen af afstemningen er piloten, som fik tolv procent af stemmerne skarpt forfulgt af fodboldspilleren og computerspilsanmelderen, der fik henholdsvis ti og syv procent af stemmerne.

Tv2.dk har interviewet den erfarne SAS-kaptajn, Peter Hyldig, som sætter stor pris på anerkendelsen, da han får overrakt beskeden på vegne af de danske piloter.

"Det er fantastisk. Det er dejligt, at folk derude tænker godt om mit job. Jeg er selv meget glad for, hvad jeg laver, men det er altid rart med anerkendelse," lyder den første reaktion fra 43-årige Peter Hyldig, som har været pilot i godt 20 år og kaptajn i de sidste to år.

Man kan sige, at mit job er uopnåeligt for mange, og det er nok med til at give jobbet lidt kultstatus

Peter Hyldig, pilot

En drengedrøm

Men hvad er det, der fascinerer os, når vi tænker på piloten? Peter Hyldig har sin egen teori.

"Jeg tror, at der ligger noget drengedrøm i at flyve store maskiner. For mange kan det virke imponerende, at vi kan få en stor og tung maskine i luften, og vi er jo de eneste, der kan gøre det. Man kan sige, at mit job er uopnåeligt for mange, og det er nok med til at give jobbet lidt kultstatus", siger han.

Når man år efter år udfører det samme arbejde, kan det godt ende med at blive ren rutine, men den følelse sidder Peter Hyldig slet ikke med. Han har langt fra brug for luftforandring, for han får stadig det samme sug i maven, når han letter en flyvemaskine.

Ikke to ens dage

"Der er naturligvis rutine i alle jobs, men når man først sidder ude i flyet, så er to dage aldrig ens, fordi man konstant skal tage hensyn til vægt og vejr. Det er fantastisk, at jeg stadig får det samme sus som i starten," siger han.

For tiden har Peter Hyldig styrepinden i et CRJ-900-fly, som han flyver Europa tynd med. Som ung i fløj han en del langture som tredjepilot, hvor han for alvor fik lov til at opleve verden, men efter at han fået en familie passer det ham bedre med kortruter, så han komme hjem hver aften.

"Det passer mig meget bedre nu, for så får jeg også lov til at lette fire gange om dagen. Men når mine børn bliver større, vil jeg ikke afvise, at jeg igen skal ud på de lange ture," tilføjer han.

Uniformen tiltrækker

Peter Hyldig bekræfter, at uniformen tiltrækker opmærksomhed. Det oplever han for eksempel når han henter sine børn fra skole og institution."Det giver da en wow-effekt, når jeg henter mine børn iført uniform. Folk bliver nysgerrige og vil gerne vide mere om mit job, især om jeg har været i nogle farlige situationer.

Lad mig sige det på den her måde, man får opmærksomhed fra det modsatte køn, når man har uniform på

Peter Hyldig, pilot

Nu ved jeg godt, at du er en gift mand, men tiltrækker uniformen ikke også det modsatte køn?

"Lad mig sige det på den her måde, man får opmærksomhed fra det modsatte køn, når man har uniform på. Når man kan noget, som mange andre ikke kan, så er der en interesse i det," siger han lettere diplomatisk og med et lille grin.

Tjener knap en million

Danmarks fedeste job er ikke kun fascinerende i selve udførelsen af arbejdet. Lønnen kan også få mange til at sende misundelige blikke.

Selve startlønnen som pilot hos SAS er ikke særlig høj og ligger på 30.000 kroner. Men når man får arbejdet sig op kan man tjene 100.000 om måneden. Selv ligger Peter Hyldig lige under en million kroner om året - og det er uden den pension, han får udover.

"Lønnen er en motivationsfaktor, men det gør det ikke alene. Hvis jeg ikke længere synes, det er sjovt, så stopper jeg. Jeg er også civiløkonom, så jeg kan godt lave noget andet. Men pakken som pilot, den har jeg slet ikke lyst til at opgive," slutter Peter Hyldig.