Business

Danskerne sparer på vielsesringen

Ægteskabet er blevet en endnu dyrere fornøjelse, når der skal købes forlovelses- og vielsesring til din udkårne. Prisen på guld steg med 30 procent sidste år, og smykkepriserne følger trop. Det får flere danskere til at købe de billige ringe.

"Skal vi købe ringene i sølv, skat?"

Den stigende pris på guld og sølv påvirker vores valg, når vi står foran montrerne med smykker hos guldsmeden:

"Kunderne reagerer på den måde, at de køber andre varer. Flere køber for eksempel forlovelsesringe og vielsesringe af sølv og titan frem for guld. Hvis de vælger guld, så er det 8 karat i stedet for 14 karat. Det er helt vildt," siger Birger Pedersen, som er indehaver af guldsmeden Anytime i Brovst.

Unge køber forgyldt sølv

Salget af guldsmykker er også gået ned i tempo hos Min Guldsmed i Helsingør, fortæller Lise Petersen, som har solgt forlovelses- og vielsesringe i mange år.

"Guld er jo blevet dyrt, så især de unge mennesker køber sølv med guld på. Det er til at betale," siger Lise Petersen.

Bliver det alligevel en guldring, vælger flere par de billigste af slagsen.

"Et sæt ringe med 14 karat guld koster 5500 kroner. Men 8 karat ringe i sæt har vi til omkring 3100 kroner lige nu," siger Lise Petersen.

Kundernes behov for billigere ringe ses også hos smykkeproducenterne.

"Producenterne prøver at lave varerne lettere og bruger mindre guld," siger Frank Jørgensen, som er direktør i smykkekæden Aveny.

Billige smykker bliver smukkere

Line Bech er direktør i brancheforeningen Danske Guldsmede og Urmagere. Her kan de godt mærke, at kunderne tænker anderledes, når de træder ind i en forretning.

"Det er da ærgerligt, at den stigende pris på guld påvirker forbrugerne. Men de må købe de varer, de har råd til," siger Line Bech.

Men er pengepungen ikke gearet til ekstravagante guldsmykker, er der dog stadig håb for gode køb. Udvalget af smykker er nemlig ikke blevet kedeligere af guldkrisen.

"Der sælges generelt flere sølvvarer. Så man arbejder mere med at skabe smukke sølvsmykker i produktionen," siger Line Bech.