-Stem på Danmarks værste job

Hvem har det værste job i Danmark? Et godt og åbent spørgsmål, der velsagtens giver anledning til mange lange diskussioner.

Til højre har du en række forskellige muligheder for at stemme på det job, som du mener, er det værste i sin helhed, når man ser på løn, arbejdstider og miljø.

TV2.dk har interviewet fem helt almindelige danskere, der har et arbejde, som mange forbinder med noget negativt eller decideret ulækkert.

Læs hvad kloakrenseren, tarmrenseren, skraldemanden, P-vagten og kassedamen mener om deres eget job.

KLOAKRENSEREN

Henning Sørensen er 53 år og ejer af Hennings Kloakrens i Roskilde. I 30 år har han dagligt hjulpet folk med tilstoppede kloakker, og selvom stanken i starten er ulidelig, så vænner man sig til det med tiden. Henning Sørensen ved godt, at han har et ulækkert job.

det er da også virkelig klamt, når man står nede i en brønd med lort til knæene

Henning Sørensen, kloakrenser

"Når jeg fortæller, at jeg er kloakrenser, synes mange, at det lyder ulækkert. Og det er da også virkelig klamt, når man står nede i en brønd med lort til knæene.

Og så har jeg oplevet at skulle arbejde en juleaften, hvor man helst vil sidde hjemme hos familien. Men i vores branche er toiletterne ligeglade med, hvad dag det er, og hvad klokken er. Stopper det, så stopper det, og så må vi rykke ud.

Jeg føler dog, at det hårde slid bliver opvejet af den taknemmelighed, man møder hos folk, når jeg løser deres problemer. Og så er lønnen jo også ganske god, for en kloakrenser tjener gennemsnitligt en halv million om året.

Jeg er glad for mit arbejde, og for mig er det ikke det værste job. Men vi kan godt blive enige om, at det nok er det klammeste," siger Henning Sørensen hudløst ærligt.

TARMRENSEREN

Helle Dyrvig Kærskov er 48 år. Hun har klinikken Colonic i Varde, hvor hun skyller tarm efter tarm. Det har hun gjort de sidste tre et halvt år. Hun er også kiropraktor på 21. år.

Jeg siger altid, at jeg er kiropraktor og hydro-colonic terapeut

Helle Dyrvig Kærskov, tarmrenser

"Jeg siger altid, at jeg er kiropraktor og hydro-colonic terapeut. Hvad er så det, spørger folk? Og så må jeg jo forklare, at jeg er autoriseret til at foretage tarmskylninger. Det er der nogle, som rynker på næsen af, men vi går jo også på toilettet hver dag, og det er ikke meget anderledes end det.

Maskinen gør jo det meste af arbejdet. Min funktion er at instruere og massere tarmregionen for at få gang i det. Patienten indfører så selv slangen i endetarmen, medmindre de vil have min hjælp til at gøre det. Når de beder mig om det, så gør jeg det bare. Det er "part of the game".

Jeg synes ikke, det er ulækkert arbejde. Det ville være uheldigt, hvis jeg følte det, for nogle gange laver jeg op til 80 tarmskylninger på en weekend. Det er slet, slet ikke noget lortejob," siger Helle Dyrvig Kærskov med et stort grin.

En tarmskylning på Colonic koster 800 kroner og køber man klippekort med tre skylninger, koster det 2000 kroner.

SKRALDEMANDEN

48-årige Jesper Jørgensen er en erfaren skraldemand i København. Bortset fra de helt tidlige morgentimer er han glad for sit arbejde, og han har ikke noget i mod at blive kaldt for "Den glade skraldemand".

Jeg ved godt, at folk har fordomme over for skraldemænd, men det tager jeg mig ikke af

Jesper Jørgensen, skraldemand

"Jeg ved godt, at folk har fordomme over for skraldemænd, men det tager jeg mig ikke af. Langt de fleste mennesker, jeg møder på min vej, er da også søde. De eneste utilfredse miner kommer fra de bilister, der ikke kan komme forbi, hvis vi spærrer med lastbilen.

Desuden er jobbet heller ikke nær så beskidt, som folk går og tror, for vi skal jo ikke - som f.eks. kloakrenseren - gå rundt i skidtet. Men vi får jo også mindre i løn, kan man sige. På et år tjener jeg 350.000 kroner. Men så får jeg til gengæld en masse gratis motion.

Jeg er glad og tilfreds med mit arbejde, for jeg har en masse frihed, og det er noget, jeg virkelig værdsætter," siger Jesper Jørgensen.

P-VAGTEN

Izzet Camur er 33 år. I 11 år har han været P-vagt i de københavnske gader. Her støder han ofte på sure mennesker i arbejdstiden, og han erkender, at det kræver mental styrke at udføre arbejdet som P-vagt. Han har ikke selv oplevet at blive overfaldet, men kender til kollegaer, der har fået tæsk.

"Hver dag risikerer man at møde sure mennesker, når man uddeler bøder. Det kan af og til blive ret hektisk, men jeg føler mig godt rustet til at løse konflikter. Jeg har ikke været udsat for vold, men jeg kender flere kollegaer, der er blevet truet med tæsk og har fået øretæver.

Før jeg blev P-vagt, havde jeg selv fordomme. Derfor kan jeg godt sætte mig ind i, at folk har fordomme over for mig, når jeg går på gaden i min uniform. Privat har jeg også oplevet, at folk tager et skridt tilbage, når de hører, hvad jeg laver.

vi er der jo for at holde ro og orden i gaderne og få trafikken til at glide. Det tænker folk ikke på.

Izzet Camur, P_vagt

Men vi er der jo for at holde ro og orden i gaderne og få trafikken til at glide. Det tænker folk ikke på.

Som P-vagt står man model til meget og skal høre på mange dumme ting. Hvis man ikke kan lukke den slags ude, så kan man ikke klare det her arbejde. Man skal have en stærk psyke.

Men jeg synes virkelig ikke, at det er det værste job i Danmark. Jeg ved godt, at mange tænker dårligt om vores arbejde, men de positive sider af jobbet opvejer helt sikkert de negative sider.

KASSEDAMEN

Viola Kleven på 53 har arbejdet 10 år som kasseassistent i SuperBrugsen. Her scanner hun cirka 800 varer i timen samtidig med, at hun skal være høflig og smile. Det ærgrer hende, at enkelte kunder ikke udviser samme respekt og i stedet vælger at skælde ud.

Der er desværre en del, som åbenbart synes, at det er okay at tale ned til os

Viola Kleven, kassedame

"Der er desværre en del, som åbenbart synes, at det er okay at tale ned til os. Nu er jeg selv hårdhudet og erfaren, så jeg kan godt tage en del, men flere unge kasseassistenter kan have svært ved at kapere, når kunderne taler grimt til dem. Bare fordi man sidder i en kasse behøver man ikke at være snotdum," siger Viola Kleven.

Vi synes jo selv vi knokler og bruger en masse energi, så jeg synes det er uretfærdigt, at vi også skal have et møgfald i hovedet," siger hun, men tilføjer hurtigt at hun godt kan lide sit arbejde:

"Jeg hygger mig og har nogle skønne kollegaer, så jeg føler selv, at jeg er havnet på den rette hylde. Selvom penge ikke betyder alt for mig, så synes jeg dog at vi ligger ret meget i den lave ende i forhold til det knoklearbejde, vi udfører. En kasseassistent tjener godt 200.000 kroner om året," siger Viola Kleven.