Business

-Høj oliepris bekymrer ikke danskerne

Selvom den høje oliepris risikerer at bremse opsvinget, er danskerne ikke bekymrede, viser rundspørge.

Mens prisen på en tønde olie er ved at overskride de 100 dollar, og prisen for en liter benzin nærmer sig hele 13 kroner, så har danskerne tilsyneladende andre ting at bekymre sig om end høje oliepriser.

Det viser et såkaldt bekymringsbarometer, som analysefirmaet Synovate har lavet for Nordea.

"Energipriser er en af de ting, som danskerne ikke bekymrer sig om, selvom de måske burde", siger forbrugerøkonom Ann Lohmann Erichsen fra Nordea.

Mens danskerne åbenbart er ligeglade, har eksperter og økonomer for længst rettet blikket mod olieprisen, der tilsyneladende bare fortsætter med at stige.

En af dem er chefanalytiker på råvareområdet i Danske Bank, Arne Lohmann Rasmussen.

"De seneste stigninger er nok gået lige lovlig stærkt, og det skyldes delvist spekulanter. Men generelt må de danske familier se i øjnene, at høje oliepriser er kommet for at blive", siger chefanalytikeren.

Når danskerne ikke er i sparehumør for tiden, vil de stigende udgifter til benzin og fyringsolie formentlig ramme dem på den hårde måde.

"Der er selvfølgelig en smertegrænse, der vil tvinge folk til at kigge efter alternativer og måske bruge det offentlige i stedet for at tage bilen", siger Ann Lohmann Erichsen.

Prisen på en tønde olie er de seneste tre måneder steget fra 450 til 550 kroner. Det kan risikere at have en sløvende effekt på det spirende opsving, mener leder for Økonomisk Institut på Copenhagen Business School, Peter Mølgaard.