Business

Spar penge på vejhjælpen

Sneen er igen i år kommet bag på talrige bilister, og for mange er vejhjælpen den eneste redning. Men hjælpen er dyr, hvis du ikke har et vejhjælps-abonnement. Vi har tjekket priserne.

Vinteren er kommet, og det betyder bilproblemer. Heldigvis kan du få assistance. Men hjælpen er ikke gratis, og slet ikke hvis du har satset på den forkerte løsning. Inden uheldet er ude, kan du nemlig vælge, enten at tegne et abonnement og forsikre dig mod kommende uheld, eller vente og betale timepris hos autohjælp-selskabet, hvis det skulle gå galt.

Vælger du abonnementet, er assistancen efterfølgende gratis, og det gør vejhjælps-abonnementerne til en god forretning for stort set alle dem, der får brug for assistance mindst én gang om året. Timepriserne hos de landsdækkende autohjælpere er nemlig højere, end priserne på deres årsabonnementer.

Tre landsdækkende muligheder

Der findes tre landsdækkende autohjælps-ordninger i landet, som alle kan være medlem af. Det er Falck Autohjælp, Dansk Autohjælp og FDM's Autohjælp. FDM's Autohjælp bliver også kørt af Dansk Autohjælp, men prisen her er anderledes, idet abonnementet også forudsætter medlemskab af foreningen.

Falck

Års-- abonne-- ment:

  • 669 kr.Selv-- risiko:0 kr.
  • Timepris for ikke-- abonnenter:1272 kr. for første kvarter, herefter 19,61 kr./min.
  • Dækker i:Danmark

Dansk Auto-- service

Års-- abonne-- ment:

  • 689 kr.Selv-- risiko:0 kr.
  • Timepris for ikke-- abonnenter:Fra 811,25 kr./time, min 1 time faktureres
  • Dækker i:Europa

FDM

Års-- abonne-- ment:

  • 699 kr.**Selv-- risiko:100 kr.
  • Timepris for ikke-- abonnenter:Ikke muligt
  • Dækker i:Europa

Alle priser er for personbiler under 2500 kilo. *) Vejledende timepris for ikke--abonnenter inden for normal arbejdstid **) 699 kroner inkl medlemsskab af FDM for nye medlemmer, 365 kroner for gamle medlemmer. (Medlemsskab er 620 kroner.)

De tre ordninger tilbyder stort set de samme services, og alle tre dækker dig imod stort set alle tænkelige uheld, du og din bil måtte have - lige fra et alvorligt trafikuheld til den dag, du smækker nøglen inde. Er du i forvejen medlem af FDM - eller har du alligevel tænkt dig at blive det - er FDM's autohjælp umiddelbart den billigste løsning af de tre.

Til gengæld tager FDM et gebyr på 100 kroner i selvrisiko, hver gang du har brug for assistance. Det gør de to andre ordninger ikke, og af dem er Falcks abonnement en anelse billigere - især hvis du tager imod et af deres hyppige kampagnetilbud for nye abonnenter, eller slår autohjælpen sammen med andre Falck-produkter.

Dyrt uden abonnementer

Men i det store hele er der ikke forskel på priserne. De tre abonnementer koster alle tæt ved 700 kroner, så der er umiddelbart ikke mange penge at spare ved blot at vælge ét selskab frem for et andet.

Uanset hvilket abonnement, du vælger, er pengene dog hurtigt tjent hjem, hvis du får brug for hjælp. Selskaberne tager sig nemlig godt betalt, hvis du ikke er fast abonnent. Uden abonnement bliver du nemlig nødt til at betale kontant for assistancen, og det er en dyr affære. Hos Falck koster det første kvarters service 1272 kroner med en efterfølgende minutpris på 19 kroner og 61 øre per minut.

Hos Dansk Autohjælp er timeprisen mere tålelig med omkring 811 kroner per time. I begge tilfælde afhænger priserne dog af, hvornår på dagen du for brug for hjælp, og hvor stor en vogntype du har brug for.

I de fleste tilfælde giver selskaberne gerne en fast pris på din assistance, inden de rykker ud, og det kan være rart, hvis du har brug for en lang transport. Men under alle omstændigheder er udgifterne til abonnementet hurtigt tjent hjem igen, hvis uheldet er ude.

Uheldig i udlandet

Når du vælger dit abonnement kan det altså være en god idé at sammenligne vilkårene. Umiddelbart ligner abonnementerne hinanden meget, men der er små forskelle. For eksempel dækker Falcks Autohjælp kun i Danmark, imens de to andre ordninger også dækker dig i resten af Europa. Autohjælp på ferien kan være afgørende for dit valg, men med en kasko-forsikring i en dansk forsikringsselskab, har du faktisk allerede adgang til hjælp i udlandet.

Har du en dansk kaskoforsikring på bilen hjælper SOS-International dig nemlig både med hjemtransport af din bil og bugsering til nærmeste værksted samt småting som starthjælp, døroplukning og reparation hvis du er uheldig i udlandet. Husk blot at skaffe det røde servicekort fra dit forsikringsselskab, inden du kører på skiferie.

Uanset hvilket abonnement, du vælger, er pengene dog hurtigt tjent hjem, hvis du får brug for hjælp. Selskaberne tager sig nemlig godt betalt, hvis du ikke er fast abonnent.

Det med småt

Det er i det hele taget en god idé at læse det med småt, inden du tegner dit autohjælpsabonnement. Det er blandt andet værd at huske, at du ikke tegner et abonnement til din husstand - men til din bil eller dig selv.

Det betyder, at du enten skal have én forsikring per køretøj eller per person, der kører familiens biler. Har du to biler, skal du altså også tegne to forsikringer - medmindre du er den eneste, der kører i dem begge.

På samme måde skal du også tegne et tillægsabonnement, hvis forsikringen skal omfatte din trailer eller campingvogn. Det er vigtigt at huske, hvis du også vil være dækket, når du kører på ferie med campingvognen eller campletten om sommeren.

Tjek de lokale

Der er selvfølgelig mange flere udbydere af autoservice end de tre landsdækkende organisationer. En hurtig søgning efter lokale autohjælpere i kraks firmaoversigt giver flere hundrede forskellige resultater, og der er rig mulighed for at finde en lokal virksomhed i nærheden af dig, som muligvis kan gøre det billigere - især hvis du ikke har et abonnement og må betale kontant. Til gengæld er de lokale udbyderes service i sagens natur begrænset - det er jo ikke meget ved at ringe efter Fyns Autohjælp, hvis du er kørt galt på vej til Aalborg.

Her har de landsdækkende autohjælpere en stor fordel med stationer over hele landet. Men ønsker du blot at sikre din transport til og fra din arbejdsplads, kan det alligevel være, at den lokale vejhjælp er den billigste løsning. Og det tager ikke lang tid at finde og kontakte den nærmeste lokale udbyder af vejhjælp for at undersøge, om der er penge at spare.