Business

Danskerne vil ikke have kvindekvoter

Kønskvotering er ikke vejen frem, for at få flere kvinder ind på topposterne i samfundet. Det viser en undersøgelse, som Rambøll/Analyse Danmark har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Kun en af fem er enig eller helt enig i, at kønskvotering vil være positivt, og 2,8 procent af de adspurgte mænd er enige i, at det vil være godt med kønskvotering, men cirka 43 procent er uenige.

Heller ikke kvinderne er varme på tanken om kønskvotering. Syv procent af dem er aldeles positive over for kønskvotering, mens næsten 19 procent er direkte imod.

"Den skepsis har altid været der," siger Jørgen Goul Andersen, professor i Statskundskab ved Aarhus Universitet.

"Det er måske også et emne, hvor der kan være begrænset støtte fra de kvinder, der er nået til tops, for de vil ikke have skudt i skoene, at de kun er nået dertil ved hjælp af kvotering."

Danskere kan ikke lide at blive tvunget til noget, bekræfter forskningschef Marianne Levinsen, Center for fremtidsforskning i Århus.

"Problemet er, at det stritter på mændene, hvis kvinder skal ind på kvoter. De synes i forvejen, at kvinder bestemmer lige rigeligt andre steder, for eksempel i privatlivet. Skal de nu også ind at bestemme over dem på arbejdsmarkedet? Men det er en følelse, for tallene viser det modsatte: Kvinderne er ikke til stede i de øverste lag."