Business

Stjernekok klar med Noma-bibel

Hvad har du liggende på stuebordet derhjemme, når der kommer gæster på besøg? Et af efterårets bedste bud på en "tilfældigt" placeret pralebog udkommer om få dage.

Det er køkkengeniet René Redzepi fra den dobbeltstjernede Michelin-restaurant Noma, der nu udgiver sit manifest for den nye nordiske mad, som Noma er blevet så kendt for.

Vi er gået fra joke of the town til at være de gastronomisk rejsendes førstegangsindtryk af dansk mad

René Redzepi i bogen om Noma

I bogen fortæller Redzepi historien om, hvordan Noma blev til, ligesom han giver et interessant indblik i den gastronomiske filosofi, han driver restauranten efter.

90 af Redzepis opskrifter

Desuden er den tunge moppedreng af en coffe table-bog udstyret med mundvandsprovokerende billeder af Noma-anretninger, ligesom Redzepi deler ud af sine opskrifter, så alle nu har chancen for at lave Noma-mad. Hvis man altså forstår at skaffe råvarer som skovmærke, søpindsvin og tueporesvampe...

Den feterede restaurant på Nordatlantens Brygge på Christianshavn har siden 2003 sat helt nye standarder for køkkenkunst i Danmark.

Verdens bedste restaurant

Belønningen er for alvor kommet i år med placeringen som nummer 1 på den prestigefyldte World´s 50 Best Restaurants-liste og ved desuden at få tildelt to stjerner i den fornemme Michelin-guide.

Historien om den københavnske restaurant er et erhvervseventyr af Den grimme Ælling'ske dimensioner om gadedrengen Redzepi, der måtte finde sig i andedammens spot og hån før NOMA endelig efter mange prøvelser kunne udfolde sig som den smukkeste svane i den danske restaurantbranche.

Sælknepperens signatur

Ikke mange havde fidus til, at Redzepi, Claus Meyer og de andre bag Noma kunne få succes med et nordisk køkken.

Folk bortdømte os jo som døgnflue. Jeg mente omvendt, at vi havde en fantastisk chance for at skabe vores eget udtryk, vores egen signatur

René Redzepi i bogen om Noma

Blandt andet gik Noma og køkkenchefen angiveligt under øgenavne som Restaurant Spæk, Hvalpikken og Sælknepperen blandt Redzepis kolleger i branchen.

"Folk bortdømte os jo som døgnflue. Jeg mente omvendt, at vi havde en fantastisk chance for at skabe vores eget udtryk, vores egen signatur," siger René Redzepi i bogen.

Om bogen

René Redzepi: Noma - tid og sted i det nordiske køkken, Politikens Forlag, vejl. pris: 500 kroner. Udkommer 21. oktober.

Og det må man sige er lykkedes for den 32-årige dansker med de makedonske rødder.