5 ĂĄrsager til, at du ikke fik jobbet

Dit CV er som en kopi af jobbeskrivelsen, din ansøgning sad lige i skabet og jobsamtalen var som en aften i selskab med venner, du ikke har set i lang tid.

Du går sådan set bare og venter på at modtage dit vagtskema og få at vide, hvornår du skal starte, da afslaget dumper ind gennem brevsprækken.

Hvad gik galt? Her er fem bud:

1. Du er overkvalificeret

Det er ikke kun en dårlig undskyldning fra arbejdsgiverens side. Dukanfaktisk være overkvalificeret til et job - især hvis økonomien i firmaet er stram. Er du mere kvalificeret end andre ansøgere, kan du kræve en højere løn. Og selv om du måske på nuværende tidspunkt er villig til at acceptere en lavere løn, end hvad dine kvalifikationer berettiger til, er alene risikoen for, at du en dag vil kræve højere løn (eller forlade firmaet) måske nok til at afholde en arbejdsgiver fra at ansætte dig.

2. Du er googlet

Det er formentlig ikke mange arbejdsgivere, der ikke lige dobbelttjekker jobsøgere via Google eller Facebook. Findes der uheldige eksempler på dit tidligere arbejde, dårlige skudsmål fra andre eller praler du af dine drukture på Facebook, kan det meget vel trække ned i bedømmelsen.

3. Jobsamtalen gik næsten perfekt

Småting kan være forskellen mellem "du er hyret" og "duer ikke". Træder du bare en smule ved siden af til jobsamtalen, vælger arbejdsgiveren måske en anden. Her er en række klassiske fejl:

 • Du kommer for sent
 • Du er for snakkende eller alt for stille
 • Du glemmer at lytte
 • Du giver for vage eller for indirekte svar
 • Du udstrĂĄler manglende overskud og energi
 • Du kan ikke redegøre præcist for dine bedrifter og resultater
 • Du svarer det, du tror, de gerne vil høre, frem for at være ærlig
 • Du fyrer en lidt for kæk joke eller smart bemærkning af
 • Du er overdrevent kammeratlig
 • Du undviger øjenkontakt eller holder den for længe
 • Du glemmer at være dig selv

4. Du kender ikke de rette mennesker

Dine kvalifikationer er lige i øjet, kemien var god og ansættelsessamtalen gik helt perfekt, men hvis en af de andre kandidater er arbejdsgiverens skolekammerats søn, er du chanceløs. Din bedste mulighed for at alligevel at få foden indenfor, er ved at sørge for, at du får afleveret et sidste, positivt indtryk.

5. Du er genkendt

Ligesom det kan være en fordel at kende nogen på forhånd i firmaet, lige så vel kan det være en ulempe. Måske bryder personen sig ikke om dig, måske synes han/hun ikke du er dygtig nok eller måske er vedkommende bange for, at du skal afsløre noget fra tidligere, som han/hun ikke synes, tåler dagens lys. Omvendt kan det også være, at vedkommende synes, du er lidtfordygtig. De færreste ønsker sig mere konkurrence på arbejdspladsen.