Business

Finansviking undskylder til islændinge

En af Islands mest upopulære personer, Björgólfur Thor Björgólfsson siger nu undskyld for sin rolle i Islands økonomiske sammenbrud.

Sammen med sin far, Björgólfur Gudmunðsson, var han en af nøglepersonerne bag den islandske finansboble - og dens bristen.

Gennem selskabet Samson Holding kontrollerede Björgólfsson Islands næststørste bank Landsbanki, der i lighed med Kaupthing og Glitnir kastede pengesummer af vulkanske dimensioner efter en lille elite af grådige finansfolk.

Ingen vil påtage sig ansvaret

I denne uge kom så det islandske parlaments officielle rapport om finansskandalen, og dens konklusioner får nu Björgólfsson til at beklage overfor det islandske folk.

"Undertegnede, Björgólfur Thor Björgólfsson, beder alle islændinge om forladelse for min rolle i ejendoms- og gældsboblen, der førte til kollapset i det islandske bankvæsen, hedder det ifølge Islandsbloggen.com i brevet, som blev trykt i dagbladet Fréttablaðið.

Af de 147 personer som blev forhørt i forbindelse med Alltingets rapport, mente ingen, at de havde noget ansvar for krisen.

"Jeg skulle have taget større ansvar"

Men nu har Björgólfsson altså tilsyneladende ændret mening. Han fastholder dog, at han ikke har gjort noget ulovligt.

"Jeg skulle have udvist bedre dømmekraft og jeg skulle have været mere beslutsom i mit ønske om at tage et større ansvar for det islandske erhvervsliv," erkender Björgólfsson.

Den islandske finansfyrste kaster dog den største del af skylden på den handlingslammede islandske regering, som hverken turde sige fra overfor de stærke erhvervsfolk eller havde forstanden til at gennemskue problemerne.

Almindelige islændinge medskyldige

Men også almindelige islændinge, der tog risikable lån eller satsede hovedløst på værdipapirer, anser Björgólfsson for medskyldige.

På Island møder Björgólfssons knæfald og samtidige fralæggelse af ansvar ikke den store forståelse eller sympati. Lektor i økonomi ved Háskóli Íslands i Reykjavík, Vilhjálmur Bjarnason, giver ikke meget for Björgólfsson.

"Det er ingen undskyldning, snarere en fornægtelse. Hans undskyldning er (et forsøg på) retfærdiggørelse. Den eneste rigtige undskyldning ville være, at han gav det islandske folk de penge tilbage, som han har fået," siger Bjarnason til netavisen Vísir.

Björgólfsson var i 2007 Forbes nummer 249 blandt verdens rigeste personer ifølge Forbes, og han nåede blandt andet at købe den engelske Premier League-klub West Ham, inden krisen satte ind og væltede den overophedede islandske økonomi.