Business

Sådan bruger lotto-vinderne pengene

De fleste lotto-vindere kan simpelthen ikke fatte, at de har været så heldige at vinde. I et eksklusivt interview med TV2.dk afslører Danske Spils millionær-rådgiver, hvordan de nyslåede millionærer oftest reagerer på de mange penge, der pludselig vælter ind på kontoen.

De kan ikke tro det. Så mange millioner. Nej, det må være en fejl. Eller hva'?

Tankerne vælter rundt i hovedet på de danske Lottomillionærer i dagene og ugerne efter, de har vundet, afslører Danske Spils millionærrådgiver overfor TV2.dk.

"Der er en hel masse tanker, der vælter rundt i hovedet på dem. Og tankerne handler om, hvad de skal gøre med pengene, og hvordan de nu skal bære sig ad", siger Arne Lenstrup, der ofte først prøver at få vinderne til at falde til ro.

Nej, jeg spiller ikke selv. Men det er fordi det er min kone, der gør det for os. Den første forudsætning for at man kan vinde, er jo at man spiller

Arne Lenstrup, millionær_rådgiver hos Danske Spil

I aftes var det to nordmænd og en finne, der løb med store millionpræmier i Onsdags Lotto, hvor mange tusinde danskere også spillede med om præmierne. Og ofte er det danskerne, der snupper de helt store gevinster. Omkring 500 gange har Danske Spils millionær-rådgiver været ude hos de nyslåede lotto-millionærer.

"Vi prøver først at få dem til at falde til ro. Vinderne er meget oppe på mærkerne, når de har vundet 10 millioner kroner eller i det seneste tilfælde 29 millioner kroner. De har et stort behov for at fortælle, hvad de gjorde, og hvordan de oplevede det at vinde", siger Arne Lenstrup.

Andre skal tjekke tallene for vinderne

Og selvom vinderne har tjekket kuponen igen og igen, har de oftest også ringet til en datter eller en søn og fået vedkommende til at tjekke lotto-tallene på nettet for nu at være helt sikker på, at den er hjemme.

Lotto-rådgiveren fortæller også, at den værste periode for en lotto-vinder, især efter lørdagstrækningen, er perioden fra lørdag aften til mandag morgen. I den periode kan vinderne nemlig ikke komme i kontakt med Danske Spil eller banken.

Der er mange, der har filosoferet over, hvad de ville gøre, hvis de vandt. Men den generelle tendens blandt de danske lottovindere er, at når pengene først står på kontoen, så bliver de mere forsigtige

Arne Lenstrup, millionær_rådgiver hos Danske Spil

"Så de tænker: Hvad skal jeg nu gøre med det her stykke papir, som jeg tror, er 29 millioner kroner værd? Hvor skal jeg lægge det papir? Men de går stort set med kuponen på sig hele tiden, fornemmer jeg", siger Arne Lenstrup.

Vinderne bliver konservative

Rådgiveren fortæller desuden, at mange vindere bliver meget konservative med hensyn til de mange millioner. Også selvom de måske på forhånd havde nogle forestillinger om, hvad de ville gøre, hvis de vandt den store gevinst.

"Der er mange, der har filosoferet over, hvad de ville gøre, hvis de vandt. Men den generelle tendens blandt de danske lottovindere er, at når pengene først står på kontoen, så bliver de mere forsigtige og konservative. Det er sværere for vinderne at tage af pegene, når de først står på bankbogen", siger Arne Lenstrup.

Han peger på, at det er meget forskelligt, hvordan folk bruger pengene alt efter deres alder og økonomiske situation.

Lottofolket opfylder drømmene

Men selvom vinderne ofte bliver mere forsigtige, når de vinder, så opfylder mange dog også nogle drømme med det samme.

"Folk tager tit på en spændende rejse, også ofte med både børn og børnebørn. Derefter vil de måske gerne have en lidt bedre bil", forklarer han og tilføjer, at også nye badeværelser og køkkener er blandt de drømme, vinderne realiserer umiddelbart efter den store Lottogevinst.

Nej, jeg spiller ikke selv. Men det er fordi det er min kone, der gør det for os. Den første forudsætning for at man kan vinde, er jo at man spiller

Arne Lenstrup, millionær_rådgiver hos Danske Spil

Og der er nogle vindere, Arne Lenstrup husker bedre end andre. Især hvis gevinsten virkelig falder på et tørt sted.

"Jeg har oplevet, at komme ud til nogle ældre ægtepar, der havde planlagt at sælge huset, fordi de var på vej på folkepension og derfor ikke kunne sidde i huset. Og så vinder de lige 8 millioner kroner, hvorefter der overhovedet ikke er noget problem i at blive boende. Det er vidunderligt at høre om".

Sådan investerer de

Og de penge, de nyslåede lotto-millionærer ikke bruger på enten gæld eller oplevelser, bliver ofte investeret. Og her er det, Arne Lenstrup for alvor kommer ind i billedet.

"Vi kommer næsten altid til at snakke om fire investeringsmuligheder: Fast ejendom som hus eller ejerlejlighed, obligationer, aktier eller indestående i banken", siger han og understreger, at investeringsformen afhænger af vindernes tilværelse".

Hvis det er ældre mennesker vil de ofte gerne have at hverdagen bliver lettere, og så investeres en del af pengene ofte i obligationer eller sættes i banken, da begge dele giver løbende renter, som kan forsøde tilværelsen.

Hvis det derimod er unge mennesker kan aktier også komme på tale, eftersom de har tiden til at vente på en kursgevinst.

Og spørgsmålet er så, om rådgiveren selv spiller Lotto efter at have rådgivet mere end 500 vindere.

"Nej, jeg spiller ikke selv. Men det er fordi, det er min kone, der gør det for os. Den første forudsætning for at man kan vinde, er jo at man spiller", slutter Arne Lenstrup.