Business

Unge er økonomiske analfabeter

Danske unge får ingen økonomisk opdragelse i skolen og overtager ofte forældrenes dårlige vaner.

Derfor er mange danskere, unge som gamle, reelt økonomiske analfabeter, vurderer chef fra Danske Bank.

En ny undersøgelse foretaget af YouGov Zapera for Danske Bank viser, at danske unges økonomi vakler i forhold til deres nordiske jævnaldrendes.

Til gengæld er de danske unges viden om økonomi lidt større end hos de nordiske brødre og søstre.

Økonomien sejler for mange

Det mest foruroligende er, at næsten 9 ud af 10 danskere mellem 18 og 27 år føler, at de har ganske godt styr på økonomien, selv om den sejler for størsteparten af dem.

Bolig

"Vores undersøgelser viser, at der er en del danske unge, der er 'analfabeter', når det kommer an på privatøkonomi. Og desværre tror mange, at de har bedre styr på pengene, end de rent faktisk har. Det er selvsagt en udfordring," siger Danske Banks chef for Program for Finansiel Forståelse Morten Kamp Jørgensen til Urban.

Ved ikke, hvad "rente" betyder

ung

Ud over den manglende indsigt i egen økonomi blotlægger undersøgelsen også andre mangler i de unges økonomiforståelse.

Således vælger hver anden dansker mellem 18 og 27 år forkert, når de skal udpege den billigste af tre lånemodeller. Og hver tredje aner ikke, hvad ordet 'rente' egentlig dækker over.

Trods de mange forkerte svar på undersøgelsens spørgsmål blandt danske unge, viser danskerne generelt større træfsikkerhed end både nordmænd og svenskere.

Mange har overtræk

Undersøgelse afslører også, at de danske unge mellem 18-27 langt oftere overtrækker deres konti end jævnaldrende fra Sverige, Norge og Finland.

Men selv om undersøgelsen handler om unge, så understreger Danske Bank, at de ældre generationer ikke er meget bedre.

"Vi ved desværre, at forældres dårlige økonomiske vaner overføres direkte til deres børn. Så her kan man virkelig tale om 'social arv'. Hvis mor og far overforbruger eller betaler alt for høje renter på leasede fladskærme, så er der stor risiko for, at deres børn vælger det samme, når de flytter hjemmefra," siger Morten Kamp Jørgensen.