Sådan opbygger du et stærkt brand

Mange virksomheder står overfor globale udfordringer og en økonomisk krise, der har ændret på folks forbrugeradfærd og måske tankemåde.
Hvis en virksomhed vil skabe sig en stabil og langvarig position i markedet og sikre sig, at brandet printer sig fast hos forbrugerne, skal kommunikationen være oprigtig.
Samtidig skal budskabet ramme de rette.
Den øvelse har mange globale virksomheder formået at løse til perfektion, mens andre ikke lykkedes.
De fleste forbrugere verden over har et forhold til Coca Cola. De kan relatere til lyden af en dåse, der bliver åbnet og hvordan en kold cola smager, når en reklame bliver vist på tv.
Men hvordan og hvilken tilgang skal virksomheden have, når den vil skille sig udfra mængden - og blive en del af forbrugernes hverdag?
Gode råd med på vejen
Chefrådgiver hos Bysted, Lars Sandstrøm, giver her i samarbejde med finans.tv2.dk sit bud på, hvordan en virksomhed kan opbygge et stærkt brand.
1. Brandet skal have rod i virkeligheden
Mange virksomheder kommer med fantastiske brandløfter til kunder og forbrugere. Men hvis du siger, at virksomheden eller produktet er "det miljørigtige valg" eller "det billige alternativ", så må du også vise, at det er rigtigt i alle forhold.
Løftet skal følges af et bevis for, at du kan leve op til de flotte ord i din branding.
2. Brandet skal integreres i forretningsstrategien
Branding er ikke en smart måde at markedsføre sig på. Det skal hænge sammen med den vision, virksomheden har formuleret, og de mål som den ønsker at forfølge.
Når branding bliver en integreret del af den måde, virksomhedens ledelse og medarbejdere tænker og arbejder på i det daglige, taler man om at "leve brandet".
3. Kend dine interessenter - rigtig godt
Ingen mennesker er ens. Det gælder også for virksomheders interessenter. Så hvis du tror, du kan ramme alle interessenter, fra kunder og forbrugere til investorer og jobsøgere, med et samlet, ensrettet budskab, så tager du i reglen helt fejl.
Sæt dig i stedet ind i, hvad der virkelig skaber værdi for dine interessenter - og i hvor høj grad de overhovedet ønsker at være involveret i dit brand.
4. Lyt mere end du taler
De klogeste virksomheder forstår at lytte til sine interessenters behov - og agerer i forhold til det. Det gælder ikke om at fortælle interessenterne, hvad du tror, de vil have.
Find i stedet ud af, hvordan du kan gøre en forskel for dem, og inddrag dem i en reel dialog om, hvordan dine produkter og services kan blive endnu mere interessante for dem.
5. Deltag i interessenternes netværk
Du og din virksomhed er sjældent centrum for den service, sag eller holdning, som interessenterne har sympati for. Interessenterne er ofte mere involverede i netværk med egne fag- eller interesse-fæller og er sjældent motiveret til at indgå i koncern-skabte netværk og fora. Vil du høres og have indflydelse må deltage i interessenternes netværk - med ydmyghed og reelle hensigter.
6. Gør en forskel i kommunikationen
Dit brand og din brandkommunikation skal være særegen, anderledes og innovativ. Ellers vil du ikke blive hørt, og dit budskab vil ikke få den ønskede effekt.
Men hold dig fra smarte buzz words og tomme løfter. Din brand kommunikation skal være oprigtig og autentisk.
7. Skab brandambassadører
En ting er, når du selv siger, du er for fed. Noget andet, hvis andre gør det - af egen fri vilje.
Brandambassadører kan med langt større troværdighed og rækkevidde fortælle historien om, hvorfor netop din virksomhed eller produkt er at foretrække frem for andre.
For at få ambassadører skal du gennem reel kvalitet og værdi have bevist, at dit brand er det mest attraktive valg.
8. Integrér kanaler og medier
Vil du have effekt af din branding, skal du tænke og kommunikere på tværs af kanaler og medier, og du skal være til stede dér, hvor dine interessenter er.
Det betyder i reglen, at det ikke er virksomhedens egne kanaler, der er stærkest, men at du må møde interessenterne i de fora - online som offline - som de befinder sig i. Massemarkedsføringen er død, netværkskommunikation er in.
9. Start processen indefra
Medarbejdere er trætte af brandingprocesser og flotte marketingindsatser, der aldrig fører til reelle ændringer eller øget indtjening.
Skal branding have værdi skal den skabe reelle nye, forbedrede måder at servicere kunder på, skabe øget kvalitet i produkterne eller lignende.
Og brandingprocessen skal defineres og skabes af medarbejderne selv. For det er dem, der skal kommunikere og leve brandet i det daglige.
10. Følg op på indsatsen
Branding er en proces, der skal justeres og ændres, så den hele tiden er i overensstemmelse med den omverden og de interessenter, som definerer og medudvikler brandet.
Derfor skal du med mellemrum tage pulsen på dine kunders, investorers, jobsøgeres og naboers holdning til udvalgte brandparametre.