Business

Nationalbankdirektør får gylden pension

Nationalbankchef Nils Bernstein forgyldes som pensionist med 1,7 millioner kroner om året resten af livet.

Den statslige pensionsordning er en guldgrube for landets tre nationalbankdirektører, men en dyr fornøjelse for skatteborgerne, skriver Ekstra Bladet.

Pensionerne til Nationalbankdirektørerne er meget høje i forhold til, hvad man ellers ser i den offentlige sektor

Bent Greve, RUC

Nils Bernstein vil efter bare syv år og tre måneder som nationalbank-direktør kunne se frem til at få cirka 1,3 millioner kroner om året i pension resten af sine dage.

Suppleres af tjenestemandspension

Yderligere får den tidligere departementschef i statsministeriet cirka 400.000 kroner oveni fra sin tjenestemandspension, når han stopper om tre år.

Alt i alt vil Bernstein få næsten 1,7 millioner kroner om året fra staten fra han fylder 70 år og resten af sine dage.

"Pensionerne til nationalbankdirektørerne er meget høje i forhold til, hvad man ellers ser i den offentlige sektor. Det lyder mærkeligt, at de skal opretholde så stor en tilsagnspension. Det kan man godt sætte spørgsmålstegn ved," siger professor på RUC, Bent Greve.

Logisk burde man modregne det hele eller noget af tjenestemandspensionen, så direktørerne ikke får i både pose og i sæk

Bent Greve, RUC

Bernstein ikke alene

Også tidligere nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen samt direktørerne Jens Thomsen og Torben Nielsen får pensioner på 1,6-1,8 mio. kroner om året, hvis man medregner deres tjenestemandspensioner.

"Logisk burde man modregne det hele eller noget af tjenestemandspensionen, så direktørerne ikke får i både pose og i sæk. Folkepensionister og efterlønsmodtagere bliver jo modregnet deres værdi og indkomster, så systemet kan godt finde ud af det," siger professor Bent Greve.

Man har i henhold til lovgivningen et meget stort ansvar, som den der fastsætter landets pengepolitik. Det er et meget stort ansvar

Søren Bjerre_Nielsen, Nationalbanken

Koster statskassen 75 mio. kroner

Samlet set vil nationalbankdirektørernes pension koste skatteborgerne over 75 millioner kroner, hvis de i gennemsnit bliver 84 år gamle, som Nationalbankens pensionskasse forventer.

Bestyrelsesformanden for Nationalbanken, Søren Bjerre-Nielsen, mener, at en nationalbankdirektør skal tjene nogenlunde det samme som direktøren for et mellemstort pengeinstitut.

"Man har i henhold til lovgivningen et meget stort ansvar, som den der fastsætter landets pengepolitik. Det er et meget stort ansvar," siger han til Ekstra Bladet.