Sådan får du hjemmearbejdsdage til at fungere

Det er højsæson for hjemmearbejde. Kulden og vintervejret får mange til at droppe pendlerkøen og tænde arbejdscomputeren hjemmefra.

Men hvordan sikrer man sig en effektiv hjemmearbejdsdag? Hvordan undgår man alle overspringshandlingerne og følelsen af at svigte kollegerne inde på kontoret?

Finans.tv2.dk har spurgt to arbejdspsykologer om gode råd og tips, der kan gøre hjemmearbejdsdagen lige så god og produktiv som en almindelig arbejdsdag.

10 gode råd om hjemmearbejde:

Kom ud af sengenDrop skyldfølelsenSkab ordentlige rammerVær tilgængeligSæt dig mål for arbejdetHold flere pauserBevæg digHold kontakt med kollegerneNyd det!Stop i tide

1. Kom ud af sengen

Det er de færreste, der kan få noget fra hånden under dynen eller i slåbrok. Hop ud af sengen, tag tøj på og gennemgå i det hele taget de samme morgenritualer som inden en normal kontordag.

2. Drop skyldfølelsen

Sørg for, at både chefen og kollegerne er indforstået med, at du arbejder hjemme. Hvis du præsterer det samme som på kontoret og hvis du får de ting fra hånden, du havde planlagt, er der ingen grund til dårlig samvittighed.

3. Skab ordentlige rammer

Det duer ikke at sidde i sengen og arbejde. Sæt dig ved et ordentligt bord i en ordentlig stol og hav alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde.

4. Vær tilgængelig

Dine kolleger og andre skal kunne komme i kontakt med dig lige så nemt, som hvis du sad på kontoret. Husk at tjekke indbakken med jævne mellemrum og slå lydløs fra på mobiltelefonen.

5. Sæt dig mål for arbejdet

Lav en realistisk dagsplan med en tjekliste, så du kan strege opgaver over, efterhånden som du overstår dem. Gå i gang med de vanskeligste opgaver først - ikke de sjove eller nemme.

6. Hold flere pauser

Folk, der ikke er vant til at arbejde hjemme, har tendens til at give den en ekstra skalle hjemme og overdrive, både når det gælder arbejdstid og arbejdsintensitet. Sørg for at holde rigtige pauser, hvor du laver noget helt andet end at sidde ved computeren.

7. Bevæg dig

Pauserne må meget gerne indeholde motion, så du ikke sidder stille hele dagen. Gåturene til kopimaskinen eller i kantinen får du ikke derhjemme, så her er det endnu vigtigere at huske at bevæge sig - gerne ud i frisk luft.

8. Hold kontakt med kollegerne

Arbejder du hjemme flere dage i træk, kan det være en god idé at slå på tråden til kollegerne en gang imellem med et fagligt ærinde - både for at vise, at du arbejder seriøst derhjemme, men også for at få de informationer, som du går glip af ved ikke at være på kontoret.

9. Nyd det!

Husk at nyde den særlige situation og den luksus, det er at arbejde hjemme. En hel hjemmearbejdsdag er et afbræk i de flestes rutine, og den afveksling skal man sætte pris på.

10. Stop i tide

Aftal med dig selv, hvornår arbejdsdagen slutter. Sørg for at få afsluttet de vigtigste opgaver, og lad være med at falde for fristelsen til at fortsætte nogle timer ekstra eller at genoptage arbejdet ud på aftenen.

Kilder: Anton Eg Andersen fra Arbejdspsykologisk Center og Einar Baldursson fra Center for Arbejds- og Organisationspsykologi ved Aalborg Universitet.