Business

Danskerne internetshopper som aldrig før

Danskernes handel på internettet buldrer frem, selv om krisen ellers kradser i detailhandlen.

Men det er svært at forudsige, hvad det kommer til at betyde for butikslivet, siger detailhandlen selv.

Antallet af internethandler og den samlede omsætning er steget kraftigt gennem de seneste år.

Sidste år, da krisen kradsede værst, og detailhandlen skrumpede generelt med 2,8 procent, blev der shoppet rigtig meget på internettet. Det viser Danmarks Statistiks seneste opgørelse for september 2008.

Flere og flere vil shoppe på internettet

Fakta om danskernes indkøb på internettet:

Her er danskernes hitliste for indkøb på internettet i 2009:

1) Billetter til koncerter og teater m.m.

2) Flybilletter og andre rejseprodukter.

3) Ferieovernatninger.

4) Tøj og fritidsudstyr o. lign.

5) Film, musik, dvd og cd.

6) Bøger og aviser m.v.

7) Elektronik.

8) Software (minus spil).

9) Computerhardware.

10) Møbler og andre ting til huset.

11) Video- eller computerspil.

12) Finansielle ydelser m.v.

13) Dagligvarer.

Kilde: Danmarks Statistik.

/ritzau/

En ny undersøgelse blandt forbrugere og internetbutikker i de nordiske lande varsler, at handlen på internettet vil blive ved med at stige.

Det har både forbrugere og internetbutikker en forventning om, oplyser Nordens førende firma for betalingsformidling på internettet, Dibs.

Men det er endnu uklart, om udviklingen vil skubbe drastisk til butiksdøden blandt de små butikker og dermed gøre udvalget på gader og stræder mindre for forbrugerne.

Ingen har rigtigt overblik over, hvor store markedsandele internethandlen har fået, siger chefkonsulent i detailhandlens organisation, Dansk Handel, chefkonsulent Mette Feifer.

"Vi ved ikke præcist, hvad konsekvensen bliver for detailhandelstrukturen. Men på lidt længere sigt tror vi, at internethandel vil bidrage til, at der bliver flere store kæder, og at de små butikker bliver nødt til at samarbejde mere om indkøb, tilbud og markedsføring, siger Mette Feifer.

Dagligvarebutikker satser på nettet

Internethandlen truer ikke nødvendigvis butikkerne i de tyndtbefolkede områder, siger hun. Det er fortrinsvis forbrugere i Hovedstadsområdet og de større byer, der køber ind på nettet, påpeger chefkonsulenten.

Imens er internethandlen som en ny tendens på vej til at også at indlemme dagligvarebranchen, hvor det hidtil mest har været elektronik, bøger, tøj og andre forbrugsvarer, som har toppet indkøbslisten.

I 2005 solgte 20 procent af de store dagligvarekæder på nettet. I 2009 var tallet 40 procent.

"Vi vil helt sikkert se flere børnefamilier eller ældre lægge deres grundindkøb af dagligvarer med netindkøb hos supermarkeder, der er på internettet. Supermarkedskæderne vil ikke kannibalisere deres egne butikker, men måske få lidt ekstra omsætning. Men de butikker, der ikke er med på internethandel, vil blive tabere, siger kommunikationschef Henrik Theil fra internethandlernes brancheforening, FDIH.

Internethandlen vil fortsat stige

Ifølge Dibs-undersøgelsen siger 80 procent af kunderne, at krisen ikke har fået dem til at handle mindre.

Otte ud af 10 regner med enten at blive ved med at købe ligeså som meget som hidtil, eller at de vil forøge deres internet-shopping i det kommende år.

I Danmark venter 61 procent af internetbutikkerne, at de vil øge deres handel. Deres svenske og norske kolleger er mere optimistiske. 90 procent af de svenske venter øget salg og 85 procent af de norske.

De danske forbrugere er de ivrigste internethandlende i Norden og købte sidste år gennemsnitligt for 730 euro (5440 kroner).

Sammenlagt handlede forbrugerne i Danmark, Sverige, Norge og Finland på internettet for 17,2 milliarder euro (128 milliarder kroner).

Dibs har spurgt 4000 forbrugere og 717 internetbutikker.