Business

-Sådan får du styr på din gæld

Mange danskere er blevet fanget i en gældsklemme under finanskrisen. TV2.dk guider dig her til, hvordan du kan få styr på din gæld. Guiden er udarbejdet i samarbejde med Kim Valentin, der er direktør for det uafhængige rådgivningsselskab, Finanshuset i Fredensborg

1: Find balancen - den simple økonomi

Mange unge mennesker har en simpel økonomi, der kun består af indtægter og udgifter uden nogle aktiver. Med sådan en økonomi skal du udelukkende sørge for, at bruge mindre, end du tjener. Det er forholdsvis simpelt, men kan være svært.

Du må sætte dig ned og lave et holdbart budget. Og selvom det er dine lån, der er årsagen til dine problemer, nytter det ikke, at du betaler mere af på lånet end du kan klare.

Hvis du betaler mere af på lånene end du kan klare, er der risiko for, at din økonomi drukner i for høje ydelser på lånet. Dette vil blot føre til, at du må optage nye lån for at håndtere den gamle gæld. Derfor er det yderst vigtigt, at du får en realistisk aftale med banken om, hvordan du skal betale din gæld tilbage.

2: Find balancen - den komplicerede økonomi

Hvis du har en mere kompliceret økonomi med aktiver som ejerbolig, sommerhus, bil eller værdipapirer er du også nødt til at forholde dig til dine aktiver.

Her må du prøve at forholde dig til, om dine aktiver giver dig risici, der kan have indflydelse på din økonomiske situation på lang sigt. Hvis de gør det, kan det være en god ide at nedbringe risiciene - se punkt 3.

En mulighed for at nedbringe sin risiko på lang sigt kan også være, at lægge eventuelle variable lån om til fastforrentede lån.

3: Sælg eventuelt dine aktiver

For at nedbringe din risiko må du vurdere, hvilke af dine aktiver, du bedst kan undvære. Såvel praktisk i hverdagen som økonomisk. Selvom det kan være et forretningsmæssigt dårligt tidspunkt at sælge ud, er det trods alt bedre at din økonomi overlever på lang sigt i forhold til at gå ned økonomisk med alle sine aktiver.

Giver dit sommerhus dig og din familie en øget livskvalitet er det måske værdipapirerne, der skal tyndes ud i. Men bruger I ikke sommerhuset, er det måske en ide at sælge det. Sådan må du gøre op med dig selv, hvad der er mest attraktivt for dig og din familie at beholde og skille sig af med.

4: Forhandle renten ned

Når du, som beskrevet i punkt 1 og punkt 2, har fået overblik over din økonomi og har fundet en holdbar løsning med de rette månedlige ydelser på din gæld, skal du ud i marken. Nu skal du ud at forhandle om din rente. Det kan være, du kan forhandle dig til en bedre rente i din bank, nu hvor du har bedre styr på økonomien. Eller måske kan du få renten sat ned ved at flytte alle dine lån sammen til ét større lån.

Hvis ikke banken vil sætte renten ned på trods af dine bestræbelser på at forbedre din langsigtede økonomi, kan du prøve at gå til andre banker.

5: Kig på dine forsikringer

Du bør også vurdere, om du har de rette forsikringer. Hvis du har en arbejdsløshedsforsikring og du bliver fyret kan du måske slippe for at sælge huset, hvis du i stedet nøjes med at sælge bilen. Men hvis du ikke havde din forsikring, ville der måske kun gå et halvt år, hvorefter du ville være nødt til at sælge huset.

Har du en arbejdsløshedsforsikring kan det også være det, der gør, at banken kan tilbyde dig en lavere rente.

Det samme gælder med arbejdsevneforsikring samt livsforsikring.